Sınıf öğretmenlerinin öz yeterlik inançları ile sınıf içi davranışlarının incelenmesi
Investigation of the relationship between self-efficiency belief and in-class behavior of class teachers
  1. Tez No: 625357
  2. Yazar: BURAK ELGİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ YURTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz yeterlik inancı, öğretmen öz yeterliği, sınıf öğretmeni, sınıf içi öğretmen davranışları, Self – efficacy belief, teacher self - efficacy, classroom teacher, classroom teacher behaviors
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin öz yeterlik inançları ile sınıf içi öğretmen davranışlarının incelenmesidir. İlişkisel tarama modelinde gerçekleştirilen çalışmaya 2018-2019 eğitim öğretim yılında görev yapan 247 sınıf öğretmeni katılmıştır. Araştırmada öğretmenlerin demografik bilgilerini elde etmek amacıyla kişisel bilgi formu, öz yeterlik inançlarını belirlemek amacıyla Çolak, Yorulmaz ve Altınkurt (2017) tarafından geliştirilen“Öğretmen öz yeterlik inancı ölçeği”ile öğretmenlerin sınıf içi öğretmen davranışları belirlemek amacıyla Büyüköztürk, Kılıç, Karadeniz ve Karataş (2004) tarafından geliştirilen“Sınıf içi öğretmen davranışları ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda öğretmenlerin öz yeterlik inançları ile sınıf içi öğretmen davranışları arasında orta düzeyde ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin öz yeterlik inançları ile cinsiyetleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Öğretmenlerin öz yeterlik inançları ile mesleki kıdemleri arasında 10 ve üzeri mesleki kıdeme sahip öğretmenlerin 1-5 yıllık mesleki kıdeme sahip öğretmenlere göre akademik öz yeterlik inançlarının daha yüksek olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Çalışmada öğretmenlerin okutmuş oldukları sınıf düzeylerine göre anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Bu farklılık öz yeterlik ölçeğin tümü ile mesleki öz yeterlik ve entelektüel öz yeterlik alt boyutundadır. Ayrıca çalışmada öğretmenlerin sınıflarında yabancı öğrenci bulunmasının öğretmenlerin öz yeterlik ölçeğinin alt boyutu olan sosyal öz yeterlik alt boyutunda anlamlı bir farklılığa neden olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin sınıf içi öğretmen davranışları incelendiğinde kadın öğretmenlerin daha çok öğrenci merkezli eğitim tercih ettikleri bulgusuna ulaşılmıştır. Çalışmada öğretmenlerin öğretmen veya öğrenci merkezli eğitim tercihleri ile mesleki kıdem, okutulan sınıf ve sınıflarında yabancı öğrenci bulunup bulunmaması değişkenine göre anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between classroom teachers'self-efficacy belief and classroom teacher behavior. This study 247 classroom teachers working in the 2018-2019 academic year participated in the study carried out in the relational screening model. In the research, the personal information form to obtain the demographic information of the teachers and the“Teacher self-efficacy scale”developed by Çolak, Yorulmaz and Altınkurt (2017) to determine the self-efficacy levels, Büyüköztürk, Kılıç, Karadeniz and Karataş (2004)“In class teacher behavior scale”was used. The Cronbach alpha value was calculated to be .93 for both scales. Methods such as t-test and one way analysis of variance (ANOVA) were used to analyze the data. As a result of the research it is concluded that there is a moderate and significant relationship between teachers'self-efficacy belief and classroom teacher behaviors. No significant difference was found between teachers'self-efficacy belief and gender. It has been found that teachers with 10 or more professional seniority have higher academic self-efficacy than teachers with 1-5 years of professional seniority. In the study it was seen that there was a significant difference according to the grade levels that the teachers taught. This difference is in the sub-dimension of professional self-efficacy belief and intellectual self-efficacy. In addition, it was observed that the presence of foreign students in the class of teachers caused a significant difference in the social self-efficacy subdimension of teachers'self-efficacy scale. When teachers'classroom teacher behaviors were examined it was found that female teachers preferred student-centered education. In the study, it was concluded that there was no significant difference in terms of teacher or student-centered education preferences and whether there is a foreign student in the vocational seniority the classroom and classes.