Geri Dön

Sicill-i Ahval Defterleri'nde Osmanlı Dönemi Kütahyalı memurlar

Ottoman Period clerks from Kütahya in Registry Books (Sicill-i Ahval)

  1. Tez No: 625556
  2. Yazar: MUSTAFA KOCAKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT CIRIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sicill-i Ahvâl, Tercüme-i Hal, Kütahya, Eğitim, Memur, Maaş, Tayin, Sicill-i Ahval (Registry Process), Tercüme-i Hal (Biography), Kütahya, Education, Clerk, Wage, Appointment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 218

Özet

Günümüzde biyografi, Osmanlı Devleti'nde ise tercüme-i hal olarak adlandırılan insanların hayat hikâyeleri eskilerden beri yazıya dökülmüştür. Memurların kısa hayat hikâyeleri olan Sicill-i Ahval Kayıtları, 1879 – 1909 yıllarını kapsamaktadır. 19. Yüzyıl Osmanlı Devleti'nin hemen hemen her kademede sorunlar yaşadığı ve bunun bir sonucu olarak da reformlar yaptığı bir asır olmuştur. Memurları etkin bir şekilde takip edebilmek maksadıyla 2. Abdülhamid, şer'i ve askerî sınıflar dışındaki tüm memurlara tercüme-i hâl varakası doldurup nezarete gönderme mecburiyeti getirmiştir. Bu tercüme-i hallerde, memurun isim ve lâkabı, baba adı, hangi sülâleye ait olduğu, bildiği diller, tahsili, varsa yazmış olduğu eserleri, aldığı ödül ve cezalar, nişan ve madalyalar, memuriyete başlama tarihi, maaşına ait bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgilerin kaydedildiği defterlerin tescil işlemine Sicill-i Ahvâl, meydana çıkan defterlere de Sicill-i Umumî Defterleri denilmiştir. Bu araştırma ile Kütahya merkez doğumlu memurlar vesilesi ile taşra memurlarının istihdâmı, eğitim durumları, ödül ve cezaları ile ilgili çözümlemelere gidilerek bu konuda bilgiler sunmak, son dönem taşra bürokrasisi hakkında bilgilere ulaşmak ve hem yerel tarih çalışmalarına hem de şecere araştırmalarına bir nebze katkı sağlayabilmek amaçlanmıştır. Osmanlı Devleti'ne ait çok önemli bilgiler içeren ve birer biyografi hazinesi sayılabilecek Sicill-i Ahvâl Defterleri'nin bu tip yerel çalışmalarla aydınlığa kavuşturulması ve yapılabilecek diğer çalışmalara kaynaklık etmesi sağlanmalıdır. Sicill-i Ahvâl Defterleri'nin, memurların, sosyo-kültürel durumları, kullanılan isimler, ekonomik şartlar, meslek dağılımları, verilen ödül ve cezaların niteliği, Osmanlı'da kullanılan madalya ve nişanlar hakkında pek çok bilgiler sunan resmi ve birincil kaynak oldukları görülmektedir.

Özet (Çeviri)

Life stories of people, known as“Tercüme-i Hal”in the Ottoman Period but as "Biography today, has been taken in record since very early ages. Sicill-i Ahval Records, the short life stories of clerks, cover the years of 879 and 1909. 19th century became a period in which The Ottoman Empire experienced problems in almost every aspect and as a result of this made reforms. With the aim of pursuing the clerks effectively, Abdülhamid II imposed obligation for all clerks except for religious and military classes to fill in Tercüme-i Hal Form and send to the ministry. In these Tercüme-i Hal, there were information about the clerk's name, family tie, father name, family ancestors, foreign language he knew, his education, if available the works he wrote, the awards and fines he received, medals and certificates he had, the start date of his Office job and his wage. The Registry process of this information to the records is called Sicill-i Ahval, and the registry documents are called as Sicill-i Umumi Books. With this study, it has been aimed by analizing the data to bring about information about clerk employment in countryside, their education level, awards and punishments; also to reach the information of last term countryside bureacracy and to contribute to both the studies of local history and genealogy. Sicill-i Ahval Records, which are believed to involve extremely importat data about the Ottoman Empire and which are unique invaluable biography treasures, should be unearthed by such local studies and should be made the source of other studies. It can be understood that these Sicill-i Ahval Books are official and primary source revealing lots of information on socio-cultural situations of clerks, economical conditions of their terms, professional distribution, the quality of the awards and fines given, the certificates and medals used in the Ottoman Empire.

Benzer Tezler

  1. Sicill-i Ahval defterlerine göre Bursalı memurlar

    According to the registry books officials born of Bursa

    DERVİŞ ŞAFAK TOPRAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    TarihKütahya Dumlupınar Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ARİF KOLAY

  2. Sicill-i Ahval defterlerine göre Osmanlı Devletinde görev yapan Bilecikli devlet adamları

    Bilecik statesmen who served in the Ottoman State according to the Sicill-i Ahval notebooks

    MEHMET GEYİK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    TarihKütahya Dumlupınar Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. BÜLENT CIRIK

  3. Sicill-i Ahval Defterlerine göre Silifkeli devlet adamları

    According to Sicill-i Ahval Defters statesmen from Silifke

    FATİH ALTINTAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    TarihNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. İBRAHİM ÖZTÜRK

  4. Sicill-i ahvâl defterlerine göre Kıbrıslı devlet memurları (1879-1909)

    According to sicill-i ahval book Cyprus state officers (1879-1909)

    EMİNE ÇELİKKUT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    TarihTokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ NECATİ ÇAVDAR

  5. Sicill-i Ahval Kayıtlarına göre Üsküp doğumlu memurlar

    The officers born in Skopje according to Sicill-i Ahval Records

    HALENUR DİLOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    TarihBalıkesir Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP SUNAY