B6, C ve E vitaminleri ile kanabinoid etkileşiminin penisilinle uyarılan epileptiform aktiviteye etkisi
The effect of vitamins B6, C, E and cannabinoid interactions on penicillin-induced epileptiform activity
  1. Tez No: 625613
  2. Yazar: ABDULKADİR TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUSRET AYYILDIZ, PROF. DR. ERDAL AĞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Deneysel epilepsi, kanabinoidler, ACEA, AM251, C ve E vitaminleri, penisilin, Experimental epilepsy, cannabinoids, ACEA, AM251, Vitamin B6, C and E, penicillin
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Epilepsi, kortikal nöronların anormal ve aşırı deşarjları ile oluşan spontan, tekrarlayan nöbetlerle karakterize edilen önemli bir nörodavranışsal bozukluktur. Kanabinoidler Cannabis sativa L. bitkisinden elde edilebilen, doğal olarak beyinde üretilebilen veya sentetik olarak üretilebilen ve kanabinoid reseptörüne bağlanan kimyasal bileşiklerdir. Kanabinoidler antiepileptik etkilere sahiptir. Vitaminler büyüme gelişme ve vücudun normal işlevini yerine getirmesi için zorunlu olan bir grup maddedir. Ancak, penisilinle uyarılan epileptiform aktivite üzerine kanabinoid CB1 reseptör agonist ve antogonistleri ile vitaminlerin etkileşimleri etkisi hakkında herhangi bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu çalışmanın amacı penisilinle uyarılan epilepsi üzerine bazı vitaminlerin (B6, C, E) etkin dozları ile kanabinoid reseptör agonist (ACEA) ve antagonisti (AM251) arasındaki etkileri araştırmaktır. Bu amaçla altmış üç adet albino erkek Wistar sıçan üretan ile anesteziye alındıktan sonra sol somatomotor korteksleri açıldı, korteks üzerine kayıt elektrotları yerleştirildi ve stereotaksik düzeneğe sabitlendi. Epileptiform aktivite 500 IU (i.c.) penisilin enjeksiyonu ile oluşturuldu. Penisilin enjeksiyonundan 30 dk. sonra hayvanlara sırasıyla vitaminler (B6 vitamini, 40 mg/kg i.p.; C vitamini, 100 mg/kg i.p.; E vitamini, 500 mg/kg i.m.) uygulandı. Kanabinoid reseptör agonisti (ACEA, 7.5 µg i.s.v.) ve antagonisti (AM251, 0.25 µg i.s.v.) epileptiform aktivite kararlı bir seviyeye ulaştıktan on dakika sonra intraserebroventriküler olarak uygulandı. Penisilin ile uyarılan epileptiform aktivite üzerine AM251 prokonvülsan etki gösterirken ACEA antikonvülsan etki gösterdi. Bütün gruplarda AM251' in prokonvulsan etkisi uygulanan tüm vitaminler tarafından baskılandı. Vitamin+ACEA ve Vitamin+AM251 gruplarında en erken (20. dk) ve en kararlı aktivite E vitamini+AM251 grubunda ortaya çıktı. Bu grupta epileptiform aktivite gerek spike gerekse amplitüd bakımından %70'lere kadar baskılandı. Sonuç olarak kanabinoid CB1 reseptörlerinin epileptiform aktivite frekansını etkilediği ve kanabinoidler ile vitaminler arasında bir etkileşimin olduğu sonucuna varıldı. Ancak, vitaminler ile endokanabinoid sistem arasındaki bu ilişkinin ayrıntılı olarak ortaya çıkartılabilmesi için ileri düzey moleküler çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is an important defect neurobehavioral characterized by spontaneous, recurrent seizures and caused by abnormal and excessive discharges of cortical neurons. Cannabinoids are chemical compounds that are available from Cannabis sativa L., naturally produce in the brain or can be synthetically produced and bound to the cannabinoid receptor. Cannabinoids have antiepileptic effects. Vitamins are a group of substances that are essential to the normal functioning of the body, growth and development. However, there is no study about the effects of interaction of vitamins with cannabinoid CB1 receptor agonists and antagonists interactions on the penicillin induced epileptiform activity. In this present study is to find out the effects of interaction between the most effective dose of some vitamins (B6, C, E) and CB1 receptor agonist (ACEA) and antagonist (AM-251) on the penicillin induced experimental epilepsy. For this purpose, sixty three albino, male, Wistar rats were anesthetized with urethane, their left somatomotor cortex was exposed, recording electrodes were placed over the cortex and animals were fixed in stereotaxic frame. Epileptiform activity was induced with penicillin (500 IU, i.c.) injection. 30 minutes after penicillin injection, vitamins (Vitamin B6, 40 mg/kg i.p.; Vitamin C, 100 mg/kg, i.p.; Vitamin E, 500 mg/kg i.m.) were administered respectively. Ten minutes after reaching a stable level of epileptiform activity, cannabinoid receptor agonist (ACEA, 7.5 µg i.c.v.) and antagonist (AM251, 0.25 µg i.c.v.) were administered intracerebroventricularly. ACEA anticonvulsant effect whereas AM251 has shown proconvulsant effect on the penicillin induced epileptiform activity. The proconvulsant effect of AM251 in all groups was suppressed by all vitamins applied. The earliest (in the 20th min.) and most stable activity in the Vitamin + ACEA and Vitamin + AM251 groups occurred in vitamin E + AM251 group. In conclusion, cannabinoid CB1 receptor agonists and antagonists also effect the frequency of epileptiform activity. Epileptiform activity in this group was suppressed up to 70% in terms of both spikes and amplitudes. It seems that there are interactions between cannabinoids and vitamines. However, more molecular studies are needed to elucidate such interaction between vitamins and the endocannabinoid system in epilepsy.