Üst GİS kanamalı hastalarda organik parametreleri predikte edecek alarm semptomlarının varlığının endoskopik sonuçlarla korelasyonu
A prediction between the presence of alarm symptom and organic pathology in patients with upper GIS endoscopy and ulcer determination
- Tez No: 625666
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN COŞGUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Organik patoloji, endoskopi, Organic pathology, endoscopy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Giriş ve Amaç : Disfaji, kilo kaybı veya anemi gibi alarm semptomlar, dispepsi hastalarında üst gastrointestinal organik patoloji endişesini arttırır. Dispepsili hastalarda alarm semptomlarının olmaması organik patoloji yokluğunun göstergesi olarak kabul edilir. Aynı zamanda alarm semptomlarının pozitif prediktif değeri organik patolojiyi tam olarak desteklememektedir. Bu çalışmanın amacı, organik patolojisi gösterilmiş kanamalı veya kanamasız ülser hastalarında alarm semptomlarının hangilerinin bulunup bulunmadığını göstermek ve hangi alarm semptomunun daha çok ilişkili olabileceğini saptamaktır. Ayrıca,üst gastrointestinal ülserlerini predikte eden diğer kriterleri de araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma 01.12.18 ile 15.12.2019 tarihleri arasında Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endoskopi Ünitesinde yapıldı. Çalışmaya 200 hasta dahil edildi. Gastrointestinal kanama ön tanısı ile endoskopiye yönlendirilen hastalar ile herhangi bir dispeptik şikayet olan, üst gis endoskopi yapılan ve ülser saptanan hastalar çalışmaya alınarak alarm semptomları açısından sorgulandı. Alarm semptomlarından her hangi birinin varlığı üst gastrointestinal sistem organik patoloji prediksiyonu açısından duyarlılıkları, seçicilikleri, pozitif prediktif değerleri ve negatif prediktif değerleri hesaplandı. Alarm özelliği endoskopik tanı ile karşılaştırılarak duyarlılık, özgüllük ve olasılık oranları hesaplandı. Bulgular: Çalışmada üst gastrointestinal sistem organik patolojilerden malign ülser prevalansı %7 olarak benign ülser prevalansı %93 saptandı. Her bir alarm semptomunun pozitif prediktif değeri düşük, negatif prediktif değeri yüksek saptandı.Üst gastrointestinal sistemde saptanan organik patoloji ile kilo kaybı ve disfaji olan olgular arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki saptandı. Sonuç: Alarm semptomları, altta yatan bir organik patoloji için kısıtlı prediktif değere sahiptir. Bu yüzden alarm semptomlarının dispepsi yönetiminde kullanımları daha fazla çalışma gerektirmektedir. Sonuç olarak, bulgularımız alarm semptomlarının tanısal değerinin yeterli olmadığını gösterdi.
Özet (Çeviri)
Background and Aims: Alarm symptoms such as dysphagia, weight loss or anemia increase anxiety in upper gastrointestinal malignancy in patients with dyspepsia. Examination of alarm symptoms that it has dyspepsia is considered as an indicator of the absence of organic pathology. It does not fully support organic pathology. The aim of this study is to show which of the alarm symptoms are present in patients with or without bleeding or bleeding with organic pathology and to determine which alarm symptoms may be more purposeful. It is also to investigate other criteria that predict upper gastrointestinal tract malignancies. Materials and Methods: The study was conducted between 01.12.18 and 15.12.2019 at Kütahya Health Sciences University Kütahya Evliya Çelebi Training and Research Hospital Endoscopy Unit. 200 patients were included in the study. Patients who were referred to endoscopy with a preliminary diagnosis of gastrointestinal bleeding and patients with any dyspeptic complaints, upper gis endoscopy, and ulcers detected were included in the study and questioned for alarm symptoms. Presence of any of the alarm symptoms, their sensitivity, selectivity, positive predictive values and negative predictive values were calculated in terms of predictive organic pathology of the upper gastrointestinal tract. Sensitivity, specificity and probability rates were calculated by comparing the alarm feature with the endoscopic diagnosis. Results: In the study, the prevalence of malignant ulcer from the upper gastrointestinal tract organic pathologies was 7% and the prevalence of benign ulcer was 93%. The positive predictive value of each alarm symptom was low and the negative predictive value was high. A statistically significant relationship was found between the organic pathology detected in the upper gastrointestinal tract and the patients with weight loss and dysphagia. Conclusion: Alarm symptoms have limited predictive value for an underlying organic pathology. Therefore, the use of alarm symptoms in dyspepsia requires further study. As a result, our findings showed that the diagnostic value of alarm symptoms was not sufficient.