Fragmente QRS saptanan akut koroner sendromlu hastalarda ST-2, osteopontin ve miyeloperoksidaz düzeylerinin önemi
The importance of ST-2, osteopontin and myeloperoxidase levels in acute coronary syndrome patıents with fragmented Qrs
- Tez No: 625682
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK NOYAN, DOÇ. DR. OSMAN BEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Kardiyoloji, Biochemistry, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, çözünür ST-2, fragmente QRS, miyeloperoksidaz, osteopontin, Acute coronary syndrome, soluble ST-2, fragmented QRS, myeloperoxidase, osteopontin
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Akut Koroner Sendrom (AKS) tanısı almış ve EKG'de miyokardiyal fibrotik dokunun neden olduğu bir depolarizasyon bozukluğu olan fragmente QRS (fQRS) pozitifliği saptanan ve saptanmayan hastalarda AKS gelişiminden sonraki 12. ve 36. saatler arasında alınan açlık kan örneklerinde miyeloperoksidaz (MPO), osteopontin (OPN) ve çözünür ST2 (sST2) düzeylerinin incelenmesi ve bu biyobelirteçlerin koroner hastalıkların tanısında yararlı olup olmayacağının araştırılması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Göğüs ağrısı şikayeti ile acil servis birimine başvuran ve AKS tanısı alan 60 hasta ve hastalar ile yaş ve cinsiyet olarak uyumlu 26 sağlıklı birey çalışmaya alınmıştır. AKS tanısı alan hastalar fQRS saptanan (n=30) ve fQRS saptanmayan (n=30) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Bütün gruplardan 8 saatlik açlık kan örnekleri alınarak OPN, sST2, MPO ve diğer biyokimyasal ve hematolojik parametrelerin ölçümü gerçekleştirilmiştir. Bulgular: AKS tanısı almış bireylerin serum MPO (33.7 U/L), OPN (103.29 ng/mL) ve sST2 (495.4 pg/mL) düzeyleri kontrollere göre (sırasıyla, 23.14 U/L, 42.65 ng/mL, 344.11 pg/mL) istatistiksel açıdan anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (sırasıyla, p0.05). fQRS+ hastalarda MPO ile trombosit (r=0.376, p0.05). Sonuç: Çalışmamızın sonuçları yüksek MPO, OPN ve sST2 değerlerinin AKS tanı ve gelişimine katkı sağlayabilecek faktörler arasında olabileceğini, ancak bu parametrelerin fQRS teşhisinde tanısal değerinin anlamlı olmadığını göstermiştir. Ayrıca, yine AKS gelişimini takiben 12. ve 36.saatler arasında OPN'nin tanısal duyarlılık ve özgüllüğünün ölçülen diğer parametrelere göre yüksek düzeyde olduğunun bulunması bu çalışmada ortaya çıkan yeni bir bulgudur. Bu çalışma MPO, OPN ve sST2 ile fQRS gelişimi arasındaki ilişkiyi ortaya koyan ilk çalışma olması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to investigate the myeloperoxidase (MPO), osteopontin (OPN) and soluble ST2 (sST2) levels in acute coronary syndrome (ACS) patients with and without a fragmented QRS which is a depolarization disorder caused by myocardial fibrotic tissue on ECG, in fasting blood samples taken between 12th and 36th hours after the development of ACS. We also aimed to investigate whether these biomarkers will be useful in the diagnosis of coronary diseases. Material and Method: 60 patients who were admitted to the emergency department with chest pain and diagnosed with ACS, and 26 healthy individuals compatible with age and gender were included in the study. Patients diagnosed with ACS were divided into two groups: fQRS detected (n=30) and not fQRS detected (n=30). OPN, sST2, MPO and other biochemical and hematological parameters were measured by taking 8-hour fasting blood samples from all groups. Results: In the patient groups who diagnosed with ACS, serum MPO (33.7 U/L), OPN (103.29 ng/mL) and sST2 (495.4 pg/mL) levels were found to be significantly higher than the control group (23.14 U/L, 42.65 ng/mL, 344.11 pg/mL, respectively; p0.05). There were positive correlations between MPO and platelet (r = 0.376, p 0.05). Conclusions: The results of our study indicated that increased serum MPO, OPN and sST2 levels might be the associated factors that may contribute to the diagnosis and development of ACS, but the diagnostic value of these parameters in fQRS diagnosis are not significant. In addition, compared to other parameters measured, the discovery of the high diagnostic sensitivity and specificity of OPN between 12th and 36th hours following the development of ACS is a new finding obtained in this study. This study is important in that it is the first study to exhibit the relationship between MPO, OPN and sST2 and fQRS development.