'Türkiye'de Çocuk Gelin Sorunu' kurumsal sosyal sorumluluk projeleri üzerinden bir inceleme
'Child Bride Problem in Turkey' a review on corporate social responsibility projects
  1. Tez No: 625747
  2. Yazar: ELİF YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Çocuk Yaşta Evlilik, Sosyal Sorumluluk, Marriage, Child Marriage, Social Responsibility
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Araştırmanın problemi olan çocuk evlilikleri ile ilgili literatür araştırması yapılarak sosyal sorumluluk çalışmaları verileri ışığında çocuk yaşta evliliklerin nedenleri, sakıncaları, erken evliliklerin önlenmesine yönelik neler yapılabilir gibi sorunsallar tespit edilerek 10 ayrı başlıkta incelemesi yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden e-posta yöntem tekniği kullanılmıştır. Aynı zamanda derinlemesine arşiv taraması yapılarak araştırma desteklenmiştir. Çocuk evlilikleriyle sağlık, eğitim, bilgisizlik gibi birçok sorunla karşılaşan çocuklar hayatlarını başkasına bağımlı bir şekilde devam ettirmektedir. Ruhsal sorunlar yaşayarak mutsuz olmakta hatta bu duruma bağlı olarak intihar ederek kaçış yolu aramaktadırlar. Araştırmada sosyal sorumluluk çalışmaları ile erken evliliklere yönelik müdahale yöntemleri uygulanarak, önlenmesi için girişimlerde bulunulmaktadır. Çalışmalar ile bireyler üzerinde farkındalık yaratılarak çocuk evlilikleri üzerine öneriler verilmektedir. Araştırma kapsamında sosyal sorumluluk çalışmaları desteği ile çocuk evliliklerinin süreci net bir şekilde anlatılmakta, sosyal bir sorun olarak toplumun bilinçlenmesinin önemi vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the light of the data on social responsibility studies, a literature research was conducted on the child marriages that were the problem of the research, and the problems such as the causes, drawbacks and what can be done for the prevention of early marriages were identified and examined in 10 different titles. E-mail method technique, one of the qualitative research methods, was used in the research. At the same time, the research was supported by conducting in-depth archive scanning. Children who face many problems such as health, education, and ignorance with child marriages continue their lives in a dependent manner. They are unhappy with mental problems and even seek escape with suicide due to this situation. In the research, attempts are made to prevent these by applying social responsibility studies and early intervention methods. Through studies, awareness is raised on individuals and recommendations are made on child marriages. Within the scope of the research, the process of child marriages is clearly explained with the support of social responsibility studies, and the importance of public awareness as a social problem is emphasized.