Social media and identity construction: A reconstructive analysis of the use of social media among the Haitian university students in Turkey
Sosyal medya ve kimlik oluşturma: Türkiye'deki Haitili üniversite öǧrencileri arasında sosyal medya kullanımına yönelik bir analiz
  1. Tez No: 625748
  2. Yazar: MARC-HENRY PIERRE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Kimlik inşası, Ҫevrimiçi performans, Ağ oluşturma, Social media, Identity construction, Online performance, Network building
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Sosyal medya insan yaşamında kültürel bir belirleyici haline gelmiştir. Dolayısıyla kültürel bağlam ile sosyal medya kullanımı arasındaki ilişki, kullanıcının kimliğini şekillendiren davranışlarla sonuçlanır. Bu çalışma, Türkiye'deki Haitili üniversite öğrencileri arasında sosyal medyanın kullanımını incelemekte ve sosyal medyanın kimlik oluşturma ile ilişkisinin anlaşılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Yorumlayıcı paradigmaya dayanarak bu tez, Türkiye'deki çeşitli üniversitelerden seçilen 15 Haitili öğrenci arasında sosyal medya kullanımını ve kimlik oluşturma ile ilişkilerinin anlamını yorumlamaktadır. 15 ӧğrenci ile yapılan derinlemesine görüşmenin hermenӧtik ve pragmatik analizi, sosyal medya kullanımına atfedilen anlamdan ortaya çıkan üç paradoksal örüntüyü göstermektedir: 1) Iletişim ve uzaklık 2) Kendini onaylama ve kendini sınırlama 3) Eğlence ve can sıkıntısı. Ayrıca, görüşmelerden elde edilen bulgular ve Haitili ӧğrencilerin içinde bulunduğu çevrimiçi grubunun içerik analizi, sosyal medya kullanımının kimlik oluşturmada nasıl algılandığına ilişkin iki paradoksal örüntü göstermektedir. İçinde yaşadığı kültürel bağlamı gözetirken kendini gösterme çabasıyla, Türkiye'deki Haitili öğrenciler dijital ayak izlerini 1) Algı yönetimi ve 2) Sosyal ağ oluşturma yoluyla gerçekleştirmektedir. Bunun sonucu olarak, sosyal medya kullanım algısının, kullanıcıların sosyal ve öz kimliklerini etkileyerek sosyal medyayı nasıl kullanacağını belirlediği sӧylenebilir.
Özet (Çeviri)
Social media plays such an important role in people's lives that it has become a cultural signifier. Thus, the relationship between the cultural context and the use of social media results in performances that shapes the user's identity. This study explores the use of social media among Haitian university students in Turkey and contributes to the understanding of how social media relates to identity construction. Based on the interpretive paradigm, this paper reconstructs the meaning of the use of social media and its relations to identity construction among 15 Haitian students selected from several universities in Turkey. Hermeneutic and pragmatic analysis of the 15 in-depth interviews shows three paradoxical patterns that emerge from the meaning attributed to the use of social media: 1) communication and remoteness 2) self-affirmation and self-restraint 3) entertainment and boredom. Also, findings from the interviews and the content analysis of an online Haitian students' group show two paradoxical patterns relating the perception of the use of social media to identity construction. In an attempt to assert himself while suiting the cultural context he lives in, the Haitian student in Turkey assets his digital footprint through 1) impression management and 2) network building. Thus, the perception of the use of social media determines the use of it which, consequently, reflects on the user's social and self-identity.