Kilo yönetiminde profesyonel diyet yardımı alan danışanların 'ekmek algısı'
Consultees WHO receive professional dietary assistance in weight management ' perception of bread'
- Tez No: 625802
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUNDA ŞENSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Ekmek, Ekmek Tüketimi, Ekmek Tüketim Algısı, Bread, Bread Consumption, Perception of Bread Consumption
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Ankara ilinde yaşayan ve kilo yönetimi için profesyonel olarak destek alan kişilerin ekmek tüketimine yönelik algılarının incelendiği ve 219 kişi üzerinden gerçekleştirilen çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacı ve akademisyen görüşü alınarak hazırlanan çoğu çoktan seçmeli 40 soruluk anket uygulanmıştır. Ankette katılımcıların sosyo-demografik özelliklerine yönelik görüşlerle birlikte diyet öncesi ve diyet sürecindeki ekmek tüketim alışkanlıkları ile ekmek tüketimine yönelik algılarına dair sorular sorulmuştur. Araştırma sonucunda katılımcıların büyük çoğunluğunun ekmeğin kilo aldırdığını savunduğu, zayıflamak için yeterli miktarda ekmek tükettikleri görülmüştür. Katılımcıların diyet süresince çoğunlukla 0-7 dilim arasında ekmek tükettiği ve büyük çoğunluğunun diyetten önce 5-10 dilim arası ekmek tükettikleri bulunmuştur. Araştırmaya katılan danışanların ekmek tüketim algılarını ölçmek için yönlendirilen sorulara verilen cevaplara bakıldığında en yüksek katılım“makarna kilo kazandırmaz”ve“tatlı bisküvi yerine tuzlu bisküvi tüketilebilir”olduğu görülmektedir. En düşük katılım gösterilen görüşün ise“1 dilim ekmek yerine 1 kepçe çorba tüketilebilir”ve“tam buğday unu beyaz una göre daha besleyicidir”görüşleridir.“1dilim ekmek yerine 1 kepçe çorba tüketilebilir”görüşüne erkeklerin kadınlardan daha fazla katıldıkları görülmüş ve bu fark istatistiki olarak da anlamlı bulunmuştur. Bununla birlikte kadınların ise“ekmeğin miktarı değil çeşidi”,“1 dilim beyaz ekmek yerine 2 dilim kepek ekmeği tüketilebilir”,“makarna kilo kazandırmaz”,“tatlı bisküvi yerine tuzlu bisküvi tüketilebilir”,“mayasız ekmekler (yufka vb.) kilo kazandırır”,“diyetinizdeki ekmek miktarından daha az tüketirseniz daha hızlı kilo kaybedersiniz”ve“fazla kepek ekmeği tüketimi kansızlığa neden olur”sorularına verdikleri cevaplar erkeklere göre daha yüksek düzeyde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, perceptions on bread consumption of people who lives in Ankara and receiving professional support for weight management were examined. The study was carried out with 219 people, and a 40-question questionnaire with mostly multiple choice questions was administered using researchers and academicians' opinions as a data collection tool. In the questionnaire, the participants were asked questions about their socio-demographic characteristics and their bread consumption habits and perceptions about bread consumption before and during the diet. As a result of the research, it is seen that the majority of the participants argue that bread causes weight gain, and they consume just enough bread in order to lose weight. It was found that participants consumed mostly 0-7 slices of bread during the diet, and the majority consumed 5-10 slices of bread before the diet. When the answers to the questions directed to measure the perception of bread consumption of the participants were examined, it was seen that the highest turnout was“pasta does not cause weight gain”and“salty biscuits can be consumed instead of sweet biscuits.”The opinions with the lowest turnout were that“1 ladle of soup can be consumed instead of 1 slice of bread”and“whole wheat flour is more nutritious than white flour.”It was observed that men agreed more than women with the opinion that“1 cup of soup can be consumed instead of 1 slice of bread”and this difference was found to be statistically significant. Additionally, the answers of“it is not the amount of bread but the type,”“2 slices of bran bread can be consumed instead of 1 slice of white bread,”“pasta does not cause weight gain,”“salty biscuits can be consumed instead of sweet biscuits,”“unleavened breads (phyllo dough etc) cause weight gain,”“if you consume less bread than the amount in your diet you will lose weight faster,”and“excessive consumption of bran bread causes anemia”were found to be higher in women than in men.