Böbrek yetmezliği olmayan diyabetik hastalarda dapagliflozin ve empagliflozin tedavisinin volüm durumu ve kardiak fonksiyonlar üzerine etkisi
The effect of dapagliflosin and empagliflosin treatment on volume status and cardiac functions in diabetic patients without kidney failure
- Tez No: 625838
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Dapagliflozin, Empagliflozin, Diyabetes mellitus, Biyoimpedans spektroskopisi, Yağ dokusu, SGLT-2 inhibitörleri, Dapagliflosin, Empagliflosin, Diyabetes mellitus, Bioimpedance spectroscopy, Adipose tissue, SGLT-2 inhibitors
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Sodyum Glukoz Ko-Transporter-2 (SGLT-2) inhibitörleri, tip 2 diyabetli hastalar için güçlü antihiperglisemik ilaçlardır ve vücut kompozisyonlarını etkilediği gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı, hangi vücut kompartmanlarının etkilendiğini ve ne ölçüde etkilendiğini belirlemektir. Metod: Böbrek yetmezliği olmayan altmış dokuz diyabetik hasta çalışmaya dahil edildi. Katılımcılar, empagliflozin tedavisine başlayan 25 hasta, dapagliflozin tedavisine başlayan 23 hasta ve herhangi SGLT-2 inhibitörü tedavisine başlamayan 21 kontrol hastası olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Klinik parametreler, vücut kompozisyonları ve kardiyak fonksiyonlar tedaviden önce ve tedaviden 3 ila 6 ay sonra değerlendirildi. Vücut kompozisyonları biyoimpedans spektroskopisi ile değerlendirildi. Bulgular: Empagliflozin ve dapagliflozin grubunda, vücut ağırlığı ve vücut kitle indeksindeki azalma kontrol grubuna göre daha yüksekti. Biyoimpedans spektroskopisi, tedaviden 6 ay sonra empagliflozin ve dapagliflozin grubunda yağ doku indeksi, toplam yağ kütlesi ve yağ dokusu kütlesinde anlamlı bir azalma olduğunu ortaya koymuştur. Tedavi sonrası dapagliflozin grubunda overhidrasyon ve hücre dışı sıvı önemli ölçüde azaldı. Sistolik kan basıncı, empagliflozin ve dapagliflozin grubunda tedavi altında istatistiksel olarak anlamlı derecede azalırken, her iki SGLT-2 grubunda ejeksiyon fraksiyonu anlamlı olarak arttı. Sonuç: SGLT-2 ‑ inhibitörleri ile tedavi altında vücut ağırlığının azalmasındaki temel neden yağ doku kütlesindeki azalmadır. Çalışmamız, SGLT-2 inhibitörlerinin kardiyak risk faktörleri olan diyabetik hastalarda kullanılabileceğini ve diyabetes mellitus tedavisinde vücut ağırlığının azaltılması açısından, üstün bir ajan olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Sodyum- Glukoz Co-Transporter-2 (SGLT-2) inhibitors are potent antihyperglycemic drugs for patients with type 2 diabetes and have been shown to affect body compositions. The current study is aimed to determine which body compartments are affected and to what extent. Methods: Sixty-nine diabetic patients without kidney failure were included in this study. The participants were divided into 3 groups as 25 patients, who started empagliflozin therapy, 23 patients who started dapagliflozin therapy and, 21 control patients who did not start any SGLT-2 inhibitor therapy. Clinical parameters, body compositions and cardiac functions were evaluated before and 3 to 6 months after treatment. Body compositions were assessed via bioimpedance spectroscopy. Results: In the empagliflozin and dapagliflozin group, the reduced in body weight and body mass index were higher than in the control group. Bioimpedance spectroscopy revealed significant decrease in fat tissue index, total fat mass and adipose tissue mass in empagliflozin and dapagliflozin group at 6 month after treatment. Overhydration and extracellular water significantly decreased in dapagliflozin group after treatment. While systolic blood pressure decreased statistically significantly under treatment in the empagliflozin and dapagliflozin group, ejection fraction increased significantly in both SGLT-2 groups. Conclusion: The main reason for the reduction of body weight under treatment with SGLT-2 inhibitors is the decrease in adipose tissue mass. Our study reveals that SGLT-2 inhibitors can be used in patients with cardiac risk factors and is a superior agent in management of diabetes mellitus in terms of providing body weight reduction.