Tip 2 diyabetes mellitus ve kronik böbrek hastalığı tanılı SGLt-2 inhibitörü tedavisi alan hastaların klinik ve laboratuvar sonuçlarının retrospektif değerlendirilmesi: Tek merkez deneyimi
Retrospective evaluation of clinical and laboratory results of patients receiving SGLT-2 inhibitor treatment with type 2 diabetes mellitus and chronic kidney disease : Single center experience
- Tez No: 843719
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU GÖK OĞUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek yetmezliği, Diyabetik nefropati, Glomerülonefrit, Sodyum-Glukoz-Kotransporter 2 inhibitörü, Chronic Kidney Disease, Diabetic Nephropathy, Glomerulonephritis, Sodium-Glucose-Cotransporter 2 inhibitors
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Günümüzde Tip 2 Diyabetes Mellitus (DM) ve Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) giderek artan bir sağlık sorunudur. Bu çalışma, SGLT2 inhibitörlerinin Tip 2 DM, KBH ve Glomerülonefritlerin tedavisindeki etkilerini incelemeyi hedeflemektedir. Literatür incelenerek, Tip 2 DM hastalarında kardiyovasküler hastalıkların ve son dönem böbrek yetmezliğinin arttığı gözlemlenmiştir. SGLT2 inhibitörleri, kan şekeri düzenlemesiyle kalmayıp aynı zamanda kalp ve böbrek sağlığını koruma potansiyeline sahip olabilir. Bu çalışma, Nefroloji Kliniği'nde Diyabetik Nefropati, KBH veya Glomerülonefrit tanısı alan ve SGLT2 inhibitörü kullanan hastaların geriye dönük 12 aylık takiplerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Hastaların laboratuvar sonuçları ve böbrek fonksiyonları üzerindeki etkileri, uzun vadeli etkinliği açısından değerlendirilecektir. Beklenen katkılar arasında, SGLT2 inhibitörlerinin Tip 2 DM, KBH ve Glomerülonefrit tedavisindeki rolünün daha iyi anlaşılması ve klinik uygulamalara yönelik önerilerin geliştirilmesi bulunmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Nefroloji Polikliniği'nde 12 ay içerisinde diyabetik nefropati, KBH ve glomerülonefrit tanıları almış ve SGLT2 inhibitörü kullanan 350 hasta dahil edilecektir. Hasta verileri retrospektif olarak incelenmiştir. İstatistiksel analizler SPSS V.15 ile yapıldı. Çalışmadaki istatistiksel analizlerde p0,05). DM tanısı olmayan hastalarda tahmini GFH ≤ % 50 düşüş sonlanımında ve Proteinüri düzeyinde ≥ %50 düşüş sonlanımında Empagliflozin ve Dapagliflozin arasında anlamlı fark bulunmamaktaydı. Sonuç: Çalışmamız tek merkez deneyimi olup; literatürle uyumlu olarak SGLT2 inhibitörleri tahmini GFH düşüşünü azaltma ve albuminüri azaltılmasında etkili olduğunu ve Empagliflozin, Dapagliflozin arasında tahmini GFH düşüşü veya albuminüri düşüşü ve yan etkiler açısından istatiksel olarak anlamlı fark bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Today, Type 2 Diyabetes Mellitus (DM) and Chronic Kidney Disease (CKD) is an increasing health problem. This study aims to examine the effects of SGLT2 inhibitors on Type 2 DM, CKD and Glomerulonephritis. The literature was examined and it was observed that cardiovascular diseases and end stage renal failure increased in Type 2 DM patients. SGLT2 inhibitors may not only have blood sugar regulation, but also have the potential to protect heart and kidney health. This study aims to analyze the retrospective 12 months data of patients using SGLT2 inhibitors diagnosed with diabetic nephropathy, CKD or glomerulonephritis in the nephrology clinic. The effects of patients on laboratory results and kidney functions will be evaluated in terms of the long-term efficiency of SGLT2 inhibitors. Expected contributions include a better understanding of the role of SGLT2 inhibitors in Type 2 DM, CKD and glomerulonephritis treatment and developing suggestions for clinical applications. Material and Methods: The study will be included in the nephrology outpatient clinic within 12 months, diabetic nephropathy, CKD and glomerulonephritis and 350 patients using SGLT2 inhibitor. Patient data were retrospectively examined. Statistical analyzes were performed with SPSS V.15. In the statistical analyzes in the study, the values below p 60 ml/min/1.73 m², 24.7% of them 45-60 ml/min/1.73 m², 11.6% were 30-45 ml/min/1.73 m² and 3.4% of them were 0.05). Conclusion: Our study is the only central experience; In line with the literature, SGLT2 inhibitors are effective in reducing estimated GFR decrease and reducing albuminuria, and there is no significant significant difference in terms of estimated GFR decline or albuminuria decrease and side effects between empagliflozine and dapagliflozin.