Sistemik skleroz hastalarında dijital ülser oluşumu ve küçük lif nöropatisi ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of association between small fiber neuropathy and digital ulcer in systemic sclerosis patients.
  1. Tez No: 625844
  2. Yazar: LEVENT KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ AKDOĞAN, PROF. DR. SEDAT KİRAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Romatoloji, İç Hastalıkları, Neurology, Rheumatology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sistemik skleroz, Dijital ülser, Kantitatif duyu testi, Systemic sclerosis, Digital ulcer, Quantitative sensory testing
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Romatoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Nöropati kollajen doku hastalıklarında sık görülen bulgulardandır. Kantitatif duyu testi (KDT) periferik nöropati tanı ve sınıflandırmasında kullanılan girişimsel olmayan bir yöntemdir. Bu çalışmada; sistemik skleroz (SSk) hastalarının ince ve kalın lif nöropatisi açısından değerlendirilmesi ve dijital ülser gelişimi ile nöropati ilişkisi araştırılmıştır. Tüm hastalarda KDT ölçümü için CASE IV cihazı (WR Medical Electronics, Stillwater, Minnesota) kullanılmıştır. Ayrıca hastalar nörolojik muayene ve Michigan Neuropathy Screening Instrument (MNSI), Small Fiber Neuropathy Symptoms Inventory Questionnaire (SFN-SIQ) anketleri ile değerlendirilmiştir. Çalışma 50 SSk hastası ile yapılmıştır. Hastaların ortalama yaşları 47 ± 12 ve ortalama hastalık süreleri 11,3 ± 7,2 yıl idi. Hastaların %66,0 (33 hasta)'sında digital ülser ya da pitting skar öyküsü vardı. Hastaların %42,0 (21 hasta)'sinde nörolojik muayenelerinde anormal bulgu vardı, %20'sinde (10 hasta) MNSI skoru ≥4 idi, SFN-SIQ medyan skoru 8 (minimum – maksimum 0 - 22) idi. KDT değerlendirmesinde hastaların %84,0 (42 hasta)'ünde vibrasyon ya da soğuk algı eşiklerinden herhangi birinde anormallik saptandı. Hastaların %80,0 (40 hasta)'ninde vibrasyon algı eşiğinde, %20,0 (10 hasta)'sinde soğuk-algı eşiğinde anormallik vardı. Üst ekstremitede vibrasyon algı eşiği anormalliği olan hasta sayısı alt ekstremitede anormalliği saptanan hasta sayısından fazla idi. Ancak hasta sayıları arasında istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). KDT bulguları olan ve olmayan hastalar arasında dijital ülser dahil diğer klinik bulgular arasında istatistiksel anlamlı fark yoktu (hepsi için; p>0,05). Sonuç olarak; bu çalışmada önemli oranda SSk hastasında vibrasyon algı eşiğinde belirgin olmak üzere KDT ile algı eşiği değerlerinde anormallik saptanmıştır. SSk hastalarında KDT değerlendirilmesinin klinik öneminin belirlenmesi için, erken dönem hastalarda longitudinal izlemli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Neuropathy is a common feature of collagen tissue disorders. Quantitative sensory testing (QST) is a non-invasive method that has been used to detect and characterize neuropathies. The aim of this study is to evaluate the patients with systemic sclerosis (SSc) by using QST for the presence of small and large fiber neuropathies and to investigate the association between digital ulcers and neuropathy. QST was performed in all subjects by using CASE IV machine (WR Medical Electronics, Stillwater, Minnesota). Every subject was also evaluated with neurologic examination, Michigan Neuropathy Screening Instrument (MNSI) and Small Fiber Neuropathy Symptoms Inventory Questionnaire (SFN-SIQ). Fifthy SSc patients were enrolled. The mean age of the patients was 47 ± 12 and the mean disease duration was 11.3 ± 7.2 years. Sixty-six percent (33) of the patients had a history of digital ulcer and / or pitting scar, 42% (21) of the patients had an abnormal finding during neurologic examination. Twenty percent (10) of the patients had MNSI questionnaire score ≥ 4 and the median SFN-SIQ score of the patients was 8 (minimum-maximum 0-22). In QST evaluation, 84% (42) of patients had abnormal vibration and / or cold detection thresholds. The abnormal vibration-detection thresholds were found in 80% (40) and abnormal cold-detection threshold was found in 20% (10) of the patients. The number of patients with upper extremity vibration detection threshold abnormality was higher than the patients with lower extremity abnormality. However, the difference was not statistically significant (p > 0.05). There was no statistically significant difference between the groups with and without QST abnormalities regarding to the other clinical features including digital ulcer history (p NS for all). In conclusion, we detected a significant number of SSc patients with QST abnormality, especially with abnormal vibration detection thresholds in this study. To determine the clinical importance of QST in SSc patients; longitudinal studies in early SSc patients are needed.