Erişkin alerjik rinit hastaları'nda östaki tüp fonksiyonlarının Etdq-7 anketi ile değerlendirilmesi
Evaluation of eustachian tube functions in adult allergicrhinitis patients with etdq-7 survey.
- Tez No: 625847
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU ERDEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Alerjik rinit, östaki tüp disfonksiyonu, Östaki tüp disfonksiyon ölçeği-7 (ETDQ-7), Allergic rhinitis, Eustachian tube dysfunction, Eustachian tube dysfunction Questionnaire -7 (ETDQ-7)
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Alerjik rinit toplumda sık görülen; yaşam kalitesini negatif yönde etkileyen, birçok hastalıkla ve özellikle astımla birlikteliği nedeniyle son yılların önemli sağlık sorunlarından birisidir. Erişkinlerde ve çocuklarda en sık görülen kronik hastalıklar içerisindedir. Orta kulak hastalıklarının patogenezinde östaki tüp disfoksiyonu önemli rol oynar. Östaki tüp disfonsksiyonu östaki tüpünün üç ana fonksiyonu olan klirens, ventilasyon, koruma fonksiyonlarından birinde veya birkaçında bozukluk olduğunda meydana gelir. Alerjik rinit de östaki tüp disfonksiyonu yapan nedenlerden biridir. 2012 yılında McCoul ve ark. sık rastlanan bir sorun olan ÖTD için kolay uygulanabilen bir değerlendirme ölçeği olarak İngilizce dilinde“Eustachian Tube Dysfunction Questionnair-7 (ETDQ-7)”Östaki Tüp Disfonksiyonu Ölçeği-7'yi geliştirmişlerdir (5). Östaki Tüp Disfonksiyonu Ölçeği-7 formunun ÖTD değerlendirmesi için güvenilir ve geçerli bir klinik değerlendirme metodu olduğunu göstermişlerdir. Bu makalenin yayınlanmasından sonra ölçek klinik pratikte kullanılmaya başlanmıştır. ETDQ-7 ölçeğinde her bir soruda şiddet skalası 1/hiç sorun değil (en düşük puan); 7/ciddi sorun (en yüksek puan) olarak belirlenmiştir. Yapılan ölçekten alınacak minimum puan 7 maksimum puan ise 49'dur. ETDQ-7 ölçeği için yazarlar eşik puanın ≥14,5 seçildiğinde ölçeğin ÖTD için %100 özgül ve duyarlı olduğunu bildirmişlerdir. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi KBB polikliniğine rinit semptomları ile başvuran, periferik kanda total ve/veya spesifik IgE düzeyi anlamlı derecede yüksek olan, göğüs hastalıkları ve dermatoloji anabilim dalı alerji polikliniğinde cilt prick testi yapılıp pozitif saptanan 117 erişkin hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastalardan kadınların yaş aralığı 18-69, ortalaması ise 39,34 erkek hastaların yaş aralığı 18-65, ortalaması ise 37,41 olarak hesaplandı. Çalışmamızda hastalara yapılan ölçek sonucuna göre eşik değer 15,8 ve Cronbach's Alpha değeri 0,813 olarak bulundu. Mc Coul ve ark. ÖTD için yaptığı eşik değer 14,5 ve Cronbach's Alpha değerini 0,711 olarak bildirmişlerdir. Bu da çalışmamızın alerjik rinit ile ÖTD arasında ilişkinin anlamlı olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Allergic rhinitis is common in the community. It is one of the important health problems of recent years due to its association with many diseases and especially asthma, which negatively affects the quality of life. It is among the most common chronic diseases in adults and children. Eustachian tube dysfunction plays an important role in the pathogenesis of middle ear diseases. Eustachian tube dysfunction occurs when one or more of the eustachian tube's three main functions, clearance, ventilation, and protection functions, are impaired. Allergic rhinitis is also one of the causes of eustachian tube dysfunction. In 2012, McCoul et al. developed the Eustachian Tube Dysfunction Questionnaire (ETDQ-7)“Eustachian Tube Dysfunction Scale-7”in the English language as an easily applicable assessment scale for the common problem of eustachian tube dysfunction (ETD) (5). They showed that the ETDQ-7 form is a reliable and valid clinical assessment method for the evaluation of ETD. After the publication of this article, the scale started to be used in clinical practice. In ETDQ-7 scale, the scale of severity in each question is 1 / no problem (lowest score); 7 / serious problem (highest score). The minimum score to be taken from the scale is 7 and the maximum is 49. For the ETDQ-7 scale, the authors reported that the threshold score was 100% specific and sensitive for Eustachian tube dysfunction when ≥ 14,5 was selected. A total of 117 adult patients who were admitted to the ENT outpatient clinic of Bulent Ecevit University Hospital with rhinitis symptoms, whose peripheral blood total and / or specific IgE level significantly higher, and had positive skin prick test in the department of chest diseases and dermatology were included in the study. The age range of the female patients included in the study was 18-69 and the average age was 39.34, while the age range of the male patients was 18-65 and the average age was 37.41. In our study, the threshold value was 15,8 and the Cronbach's Alpha value was 0.813 according to the scale results made to the patients. Mc Coul et al. reported the threshold value for eustachian tube dysfunction as 14,5 and Cronbach's Alpha as 0.711. This finding shows that our study reveals a significant relationship between allergic rhinitis and ETD.