Menapozal ve perimenapozal dönemdeki sağlıklı kadın bireylerde, vazomotor semptom şiddetinin arka segment vasküler yapılarına etkilerinin optik koherens tomografi anjiyografi ile kantitatif analizi
Quantitative analysis of effects of vasomotor symptoms severity on posterior segment vascular plexus among menopausal and perimenopausal healthy women using optical coherence tomography angiography
  1. Tez No: 625851
  2. Yazar: OZAN SONBAHAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME ULVİYE YİĞİT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Optik Koherens Tomografi Anjiyografi, Menapoz, Perimenapoz, Vazomotor Semptom, Retina, Optik Sinir Başı, Arka Segment, Optical Coherence Angiography Tomography, Menopause, Vasomotor Symptoms, Retina, Optic Nerve Head, Posterior Segment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Menapozal ve perimenapozal dönemdeki sağlıklı kadın bireylerde, klinik olarak değerlendirilen vazomotor semptomların (VMS) şiddeti ile retinal ve optik sinir başı (OSB) vasküler yoğunluk (VY) arasındaki olası ilişkiyi OKTA ile incelemek Gereç ve yöntemler: T.C Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr.Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi göz hastalıkları polikliniğine başvuran, menapozal ve perimenapozal dönemdeki 45-65 yaş arası kadın bireyler çalışmaya dahil edildi. Hastaların medikal öyküsü alındı ve oftalmolojik muayenesi yapıldı. Çalışma kriterlerine dahil olabilecek nitelikteki bireylerin retinal ve OSB VY'si OKTA ile incelendi. Klinik VMS şiddetine göre 4 grupta incelenen bireylerin retinal ve OSB VY değerleri istatistiksel analize tabi tutularak incelendi. Bulgular: Çalışmaya her bir semptom grubu için 16'şar hastanın birer gözü olmak üzere toplam 64 bireyin 64 gözü dahil edildi. Grupların yaşları arasında istatistiksel fark saptanmadı (p=0.306). Her iki gözün OKTA ile arka segment vasküler yapıları incelendiğinde, yüzeyel kapiller pleksus (YKP) katmanında gruplar arasında tüm, fovea, parafovea ve perifovea bölgeleri için, istatistiksel anlamlı fark olduğu tespit edildi (Sırasıyla p=0,012, p=0,012, p=0,006, p=0,036). Grup içi istatistiksel analizde YKP tüm alanda semptomsuz grup ile ağır semptomlu grup arasında istatistiksel anlamlı fark saptandı (p=0,006). YKP fovea alanında semptomsuz grup ile ağır semptomlu grup arasında ve hafif semptomlu grup ile ağır semptomlu grup arasında istatistiksel anlamlı fark saptandı (Sırasıyla p=0,015, p=0,038). YKP parafovea alanında semptomsuz grup ile ağır semptomlu grup arasında istatistiksel anlamlı fark saptandı (p=0,003). YKP perifovea alanında semptomsuz grup ile ağır semptomlu grup arasında istatistiksel anlamlı fark saptandı (p=0,027). Derin kapiller pleksus (DKP) katmanında gruplar arasında tüm ve fovea alanlarında istatistiksel anlamlı fark izlendi (Sırasıyla p=0,012, 0,006). Grup içi istatistiksel analize DKP tüm alanda hafif semptomlu grup ile ağır semptomlu grup arasında, fovea alanında semptomsuz grup ile ağır semptomlu grup arasında ve fovea alaında hafif semptomlu grup ile ağır semptomlu grup arasında istatistiksel anlamlı fark saptandı (Sırasıyla p=0,041, p=0,042, p=0,007). OSB gruplar arasında tüm ve peripapiller bölgeleri için istatistiksel anlamlı fark olduğu tespit edildi (Sırasıyla p=0,044, p=0,021). Grup içi istatistiksel analizde OSB tüm bölgesi için semptomsuz grup ile ağır semptomlu grup arasında istatistksel anlamlı fark tespit edildi (p=0,041). OSB peripapiller bölge için semptomsuz grup ile hafif semptomlu grup arasında ve semptomsuz grup ile ağır semptomlu grup arasında istatistiksel anlamlı fark tespit edildi (Sırasıyla p=0,041, p=0,034). İstatistiksel anlamlı fark izlenen bütün parametrelerde, değerler daha ağır semptomlu gruplarda daha düşük VY değerini gösterdi. Sonuç: Menapozal ve perimenapozal dönemdeki sağlıklı kadın bireylerde, VMS'nin şiddeti ile özellikle YKP'de olmak üzere retinal ve OSB VY'si azalma göstermektedir. Bu fark genel olarak semptomsuz ve ağır semptomlu grup arasında gözlemlenmiştir. VMS'nin şiddeti ile VY düşüşünün oküler hastalıklar üzerindeki etkisi araştırma konusu olabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the possible relationship between vasomotor symptom (VMS) severity with retinal and optic nerve head (ONH) vascular density (VD) using optical coherence angiography tomography (OCTA) among menopausal and perimenopausal healthy women. Materials and Methods: Menopausal and perimenopausal healthy women referred to Bakırköy Dr.Sadi Konuk Education and Research Hospital Ophthalmology Department were admitted to our study. The subjects were between 45 to 65 years old. All the subjects underwent full medical history taking and detailed ophthalmological examination. The subjects which are met the study criteria underwent retinal and optic nerve head vascular plexus examination using OCTA. According to clinical severity of VMS, subjects were divided into four groups. Vascular density measurements of four groups underwent statistical analysis. Results: For every symptom group, 16 eyes of 16 subjects which makes in total 64 eyes of 64 subjects were admitted to our study. There was no statistical significant difference between ages of groups (p=0,306). OCTA measurements of posterior segment vascular structures were underwent statistical analysis. Statistical analysis of SCP VD measurements between groups revealed statistical significant results in whole, fovea, parafovea and perifovea regions (p=0,012, p=0,012, p=0,006, p=0,036 respectively). Statistical analysis of SCP whole region VD measurements within groups revealed statistical significant results between no symptom and severe symptom groups (p=0.006). Statistical analysis of SCP fovea region VD measurements within groups revealed statistical significant results between no symptom and severe symptom, and also between mild and severe symptom groups (p=0,015, p=0,038 respectively). Statistical analysis of SCP parafovea region VD measurements within groups revealed statistical significant results between no symptom and severe symptom groups (p=0,003). Statistical analysis of SCP perifovea region VD measurements within groups revealed statistical significant results between no symptom and severe symptom groups (p=0,027). Statistical analysis of DCP VD measurements between groups revealed statistical significant results in whole, fovea, regions (p=0,012, p=0,06 respectively). Statistical analysis within groups of DCP whole region VD measurements revealed statistical significant results between mild symptom and severe symptom groups (p=0,041). Statistical analysis within groups of DCP fovea region VD measurements revealed statistical significant results between no symptom and severe symptom groups and between mild symptom and severe symptom groups (p=0,042, p=0,007 respectively). Statistical analysis of ONH VD measurements between groups revealed statistical significant results in whole and peripapillary regions (p=0,044, p=0,021, respectively). Statistical analysis of ONH whole region VD measurements within groups revealed statistical significant results between no symptom and severe symptom groups (p=0.041). Statistical analysis of ONH peripapillary region VD measurements within groups revealed statistical significant results between no symptom and mild symptom groups and between no symptom and severe symptom groups (p=0.041, p=0,034 respectively). Conclusion: We observed a decreased VD of retinal and ONH vascular plexus among menopausal and perimenopausal women who suffer more from VMS. Our findings are more obvious in comparison between no symptom and severe symptom group in general. The negative correlation between VMS severity and VD and impact of this situation over the ocular health and ocular pathologies maybe the next study issue.