Kadın işgücünde arz-talep ve istihdam ilişkisi; Gaziantep ili örneği
- Tez No: 625901
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ GÖLPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kadın istihdamı, Kadın işgücünün arz- talep istihdam ilişkisi, Gaziantep işgücü piyasası
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzde kadınların çalışma yaşamına katılmaları sürdürülebilir ekonomik büyüme, sosyal denge ve çevresel koruma için vazgeçilmez bir unsur olarak ülkelerin geliştirmeye çalıştığı ana stratejilerden biri haline gelmiştir. Bu amaca yönelik politikalar gerçekleştirilirken toplumsal cinsiyet farklılıklarının göz önüne alınmaması, kadının iş yükünün fazla olması, kadınların düşük statülü, düşük ücret ve kayıt dışı işlerde çalıştırılması ve kadınlara uygulanan eşitsizliklerinin giderilememesi kadınların istihdam edilmelerinde çeşitli zorluklara yol açmıştır. Yaşanan bu zorlukların giderilmesi ve kadınların tam anlamıyla istihdam edilebilirliklerinin sağlanması için sorunun çok yönlü olduğu bilinmesine rağmen kadın işgücü arzı ve kadın işgücü talebi temelinde incelenmesi gerekmektedir. Çünkü istihdam, arz ve talep taraflarının yüksek bir uyumla doğru eşleşerek birlikteliklerini devam ettirme durumudur. Bu eşleşmenin aksayan yönlerinin tespit edilerek giderilmesi veya her iki tarafın etkinliğini artıracak uygulamaların hayata geçirilmesi kadınların istihdamını artıracağı düşüncesini güçlendirmektedir. Bu amaçla çalışmada Gaziantep işgücü piyasasında kadın işgücünün arz-talep ve istihdam ilişkisi araştırılmıştır. Araştırma kapsamında Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS), Gaziantep sanayi odası (GSO), Gaziantep ticaret odası (GTO), İpekyolu Kalkınma Ajansı ve çeşitli kurumların yayın, makale ve raporları dayanak olarak kullanılmıştır. Çalışmada Gaziantep işgücü piyasasında kadınların yaş, eğitim durumu, medeni hal, ikamet durumu, sektörel dağılım, meslek ve pozisyon gibi özellikleri göz önüne alınarak kadın işgücü arzı ve kadın işgücü talebi irdelenmiş ve bu özelliklerin kadın istihdamına yansımaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In our age, participation of women to business life for sustainable economic growth,social balance and ambient protection becomes one of the main strategies as an indispensable element which countries have been trying to develop.While the policies for his purpose have been executed,it brings about various problems such as ignoring social disparities between two genders,over workload of women,low-status and low payment,informal work of women and unability to figure out the discrimination problem against women. Although it is known that the problem has versatile sides in order to get rid of these problems and provide a complete employment for women, it is necessary to examine the supply and demand of women pertaining to woman work force.Because employment is a sustainable togetherness situation which matches correctly with a high harmony.The correction of failing part of this matching or putting into practice the applications increasing the efficiency of both sides support the idea which these applications might strengten the woman employment. Due to this reason, it has been surveyed the connection between woman work force in Gaziantep marketplace and supply and demand of woman and employment in this research. In this research, the reports,articles and publications of Turkish Statistical Institute (TUİK), Turkish Employment Organization (İŞKUR), Adress- Based Population Registration System (ADNKS), Gaziantep Chamber of Industry (GSO), Gaziantep Chamber of Commerce (GTO), İpekyolu Development Agency and some other organizations have been used as a foundation. In this research, supply and demand of woman work force and and reflections of this peculiarities on woman employment have been examined by regarding age,education situation,marital status,inhabitation,sectoral distribution,job and title of woman in Gaziantep marketplace. Keys Words: Employment of women , the connection between woman work force and supply-demand of woman's employment, Labor force of Gaziantep Marketplace