Women's employment and income distribution by gender in Turkey
Türkiye'de kadının istihdamı ve cinsiyete göre gelir dağılımı
  1. Tez No: 43235
  2. Yazar: FATMA DENİZ ALKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZEHRA KASNAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir, Kazanç, Gelir Dağılımı, Kişisel Gelir Dağılımı, Gelir Eşitsizliği, Cinsiyet Ayrancılığı, Ayrım, Ataerkil, İnsan Sermayesi, Income, Earnings, Income Distribution, Personal Income Distribution, Income Inequality, Gender Segregation, Discrimination, Patriarchy, Human Capital
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
öz TÜRKİYE'DE KADININ İSTİHDAMI VE CİNSİYETE GÖRE GELİR DA?ILIMI ALKAN, F. Deniz Yüksek Lisans Tezi, İktisat Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. E. Zehra KASNAKO?LU Temmuz 1995, 97 sayfa Bu çalışmada Türkiye'de kadının istihdam durumu ve kadın-erkek gelirlerinin dağılımı konulan incelenmiştir. Gelir dağılımı istatistiklerinde, hem kadın-erkek gelir farklılıklarına, hem de gelirin nüfusa göre cinsiyet ayrımında nasıl dağıldığına bakılmıştır. Kadın istihdamı ve gelir durumu hem arz hem de talep yönünden incelenmiştir. Tezin ampirik çalışması, Türkiye'de kentsel yerlerde kadının işgücüne katılması ve cinsiyet ayrımında gelir dağılımı ve farklılıkları üzerinde yoğunlaşmaktadır. Eğitim, meslekler, iktisadi faaliyet kollan, işteki durum ve bölgesel farklılıkların, gelir dağılımı ve eşitsizliklerini açıklamada etkin olduğu görülmüştür. Kadın-erkek kazanç farklılıklar“insan sermayesi”ve“ayrancılık”bağlanımda incelenmektedir. Cinsiyet bazında, insan sermayesinde büyük farklılıklar görülmektedir. Birtakım kültürel ve sosyal faktörlerin insan sermayesinin oluşmasında etkileri olmaktadır. Tüm bu faktörlerin işgücüne katılımda ve gelir dağılımında önemli etkileri vardır ancak tüm gelir farklılıklarını açıklamakda yeterli olmamaktadır. Gelir dağılımım etkileyen ve sistematik olmayan başka bazı faktörlerde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WOMEN'S EMPLOYMENT AND INCOME DISTRIBUTION BY GENDER IN TURKEY ALKAN, F. Deniz M.S. in Economics Supervisor: Prof. Dr. E. Zehra KASNAKOGLU July 1995, 97 pages This study investigates women's employment opportunities and income distribution by gender in Turkey. In the context of the distributional statistics, both the earning differences between men and women and the size distribution of incomes within population with respect to gender are examined. Women's employment and incomes have both been assessed from the demand as well as from the supply side. The empirical section of the study is focused on women's labor force participation and how male and female incomes are distributed and differentiated from each other mainly in urban areas of Turkey. In that sense, differences in education, occupational choice, employment status, economic activities and regions shed light on earning differences in our study. Male-female differences in earnings are investigated within the context of“endowment”and "discrimination''. Basically, we observed that sizable differences exist in human capital by gender. There are some cultural and social factors that are affecting the distribution of human capital between sexes. We may say that, all these factors have important effects on labor force participation rates and earnings; but they are unable to explain all differences in earnings. Hence, there are also some unsystematic factors which affect the distribution of income among people.