Posterior üretral valvli pediatrik hastaların klinik izlem ve sonuçları
Clinical follow-up and results of children with posterior urethral valve
  1. Tez No: 625922
  2. Yazar: MEHMET YAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET EĞLENOĞLU ALAYGUT, UZMAN DİLEK ORBATU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk, klinik özellikler, posterior üretral valv, izlem çocuk, izlem, Keywords: child, clinicchild, clinical features, al features, posterior urethral valve, followposterior urethral valve, follow--upup
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Posterior üretral valv (PUV) erkek çocuklarda mesane çıkışı tıkanıklığı ve böbrek yetmezliğinin en yaygın nedeni dir. Bu çalışmanın amacı, İzmir'de üçüncü basamak bir hastanede hastalığın geliş şeklini , yönetimini, izlem güçlüklerini ve sonuçlarını değerlendirmektir. Hastalar ve Yöntem Retrospektif olarak, 10 yıllık bir süre içinde (2009 2019) PUV tanısı olan çocukların tıbbi kayıtları değerlendirildi. Çalışma hedefleri ile ilgili tüm veriler kaydedildi ve analiz edildi Bulgular Çalışmaya 38 Türk ve 5 Suriyeli olmak üzere topla m 43 vaka dahil edildi. 21 olgu 1 ayın altında tanı almıştı . Kalan 22'nin ortalama tanı yaşı 32 45 ± 45 43 (1 132) ay idi. Ortalama gebelik haftaları 37 4 ± 2 59 medyan 38 hafta, ortalama doğum ağırlıkları 3130 70 ± 578 3 gr idi. 17 (%39 5) olguya doğum ön cesi tanı konuldu. Yedi olguda antenatal hidronefroz ve bir hastada intrauterin vezikoamniyotik şant uygulanma öyküsü vardı. En sık görülen şikayet idrar yolu enfeksiyonu idi ve bu olguların %55'ine ürosepsis tanısı kondu. Tanı sırasındaki ultrasonografik incelemelerde 33 (%76 7) olguda hidronefroz vardı. Dokuz olguda (%20 9) parankim ekojenitesinde artış, sekiz olguda (%18 6) atrofi vardı. Olguların 1 3 9'una sistemik anomali, %74 4'ünde üriner sistem anomalisi eşlik etti. Bu anomaliler arasında vezikoüret eral reflü %62 7 ile birinci idi. 38 olguya postnatal cerrahi uygulandı. 22 (%51 2) olguya sadece PUV rezeksiyonu, 9 (%20,9) olguya PUV rezeksiyonu ve vez ikos tomi operasyonu yapılmış idi. 25 (%58 1) olgunun ürodinami raporu mevcuttu. Dokuz olguda flask mesane vardı. 14 (%32,6) olguya temiz aralıklı kateterizasyon uygulan ıyordu. Olguların yedisine (% 1 6 3) böbrek replasman tedavisi uygulandı. Altı hastaya renal transplantasyon yapıldı. Toplamda 12 ( 27 9) olguya hipertansiyon tedavisi uygulan makta i di ve 10 olguda (%23 3) proteinüri vardı. Sonuç Valv ablasyonu, etkilenen hastalarda tatmin edici idrar akışını sağlamada çok Valv ablasyonu, etkilenen hastalarda tatmin edici idrar akışını sağlamada çok yardımcı olmaktadır. Ancak uzun dönemde mesane ve böbrek ile ilgili morbideteler yardımcı olmaktadır. Ancak uzun dönemde mesane ve böbrek ile ilgili morbideteler görülmektedir. Renal transplantasyon seçilmiş vagörülmektedir. Renal transplantasyon seçilmiş vakalarda uygulanabilir. kalarda uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Objectives Posterio r urethral valves (PUV) remain the most common cause of bladder outlet obstruction and renal insufficiency in male children. The aim of this study was to evaluate the presentation, management, challanges and outcome of the disease in a tertiary hospital in İ zmir in Turkey. Patients and Methods Retrospectively, medical records of male children with a diagnosis of PUV s over a 10 year period (2009 2019) were retrieved. All data in relation to the study objectives were recorded and analyzed. Results A total of 43 cases, 38 Turkish and 5 Syrian, were included in the study. 21 had been diagnosed under 1 month. The mean age of diagnosis of the remaining 22 was 32 45 ± 45.43 (1 132) months. Average gestational weeks were 37.4 ± 2.59 median 38 weeks, mean bi rth weights were 3130 70 ± 578 3 gr. 17 (39.5%) cases were diagnosed antenatally. Seven cases had antenatal hydronephrosis and one patient had intrauterine vesicoamniotic shunt. The most common complaint was urinary tract infection and 55% of these cases w ere diagnosed with urosepsis. In ultrasonographic examinations at the time of diagnosis, 33 (76.7%) cases had hydronephrosis. Nine cases (20.9%) had an increase in parenchymal echogenicity, and eight (18.6%) had atrophy. Systemic anomaly was accompanied by 13.9% of the cases and urinary system anomaly was accompanied by 74.4%. Among these anomalies, vesicoureteral reflux was the first with 62.7%. Postnatal surgery was performed in 38 cases. 22 (51.2%) were PUV resection only, 9 (20 .9 %) PUV resection and ves icostomy operation. The urodynamics report of 25 (58.1%) cases was available. Nine cases had flask bladder.14 (32.6%) cases were performing clean intermittent catheterization. Seven (16.3%) of the cases received renal replacement therapy. Six patients had undergone renal transplantation. In total, 12 (27.9%) cases received hypertension treatment and 10 (23.3%) cases had proteinuria. ix Conclusion Conclusion Valve ablation was very helpful in establishing satisfactory urine flow in Valve ablation was very helpful in establishing satisfactory urine flow in affected patients. affected patients. However, However, in in longlong--tetermrm periodperiod bladder and kidney related bladder and kidney related morbidities morbidities werewere observedobserved. . Renal transplantation can be applied in selected cases. Renal transplantation can be applied in selected cases.