İntratekal olarak uygulanan izobarik levobupivakain, izobarik bupivakain ve hiperbarik bupivakainin etkilerinin karşılaştırılması
- Tez No: 625942
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Spinal anestezi, Levobupivakain, Bupivakain, Anestezi kalitesi, Spinal anesthesia, Levobupivacaine, Bupivacaine, Anesthesia quality
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: çalışmamızda ASA I-II fiziksel durumunda, yaşları 18-65 arası değişen, elektif cerrahi de spinal anestezi ile opere olan olgularda %0.5 izobarik levobupivakain, %0.5 izobarik bupivakain, %0.5 hiperbarik bupivakaini hemodinamik parametreler, anestezi kalitesi ve komplikasyonlar açısından kaışılaştırılması amaçlandı. Metod: Çalışmaya ASA I-II fiziksel durumunda, yaşları 18-65 arası değişen 120 olgu dahil edildi. Ameliyathaneye alınan olgulara spinal anestezi öncesi i O mL/kg % 0,9 NaCl ile ön yükleme yapıldı. Sistolik arter basıncı (SAS), diyastolik arter basıncı (DAS), kalp alım hızı (KAH) ve periferik oksijen satürasyonu (SpOı); spinal anestezi öncesinde ve sonrasında ilk 20 dakikada 5 dakikalık aralıklarla, sonraki 40 dakika i O dakikalık aralıklarla ve son 60 dakikada i 5 dakikalık aralıklarla ölçülerek kaydedildi. Olgular randomizasyon şemasına göre üç gruba ayrılarak subaraknoid aralığa Grup L' ye 15 mg %0.5 izobarik levobupivakain; Grup İ'ye 15 mg %0.5 izobarik bupivakain ve Grup H'ye 15 mg %0.5 hiperbarik bupivakain verildi. Duysal blok başlangıç süresi, maksimum duysal blok seviyesi, blok gerileme ve bloğun Tıı'ye gerileme süreleri, motor blok başlama, gerileme ve sonlanma süreleri kaydedildi. Duysal blok seviyeleri Tıo ' a ulaşan olgularda spinal anestezi başarılı olarak kabul edildi. Olguların ağrı şiddetleri cilt insizyonu sırasındaki vizüel analog skala skoru (V AS) ile değerlendirilerek VAS 5-7 arası ise midazolam ile sedasyon desteği yapıldı; 8-10 ise genel anesteziye geçildi. Perioperatif bulantı -kusma, hipotansiyon, bradikardi, Sp02 < % 95 gibi yan etkiler, olgu ve cerrah memnuniyeti ve olguların tekrar aynı yöntemi tercihi etme oranları değerlendirildi . Postoperatif dönemde ilk analjezik gereksinim süresi ve olgularda 7 gün boyunca bel ve baş ağrısı gelişimi oranları kaydedildi. Bulgular: Gruplar arasında demografik veriler, tüm ölçüm zamanlanndaki SAB, DAB, OAB, KAH, SpOı değerlerinde istatistiksel açıdan farklılık yoktu. Grup içi karşılaştırmalarda ise başlangıç değerlerine göre SAB, DAB, OAB ve KAH' da bazı ölçüm zamanlarında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık olmasına rağmen bu farklılık klinik açıdan anlamlı değildi. Duysal blok başlama ve gerileme süreleri, motor blok sonlanma süresi ve maksimum ,duysal blok seviyesi ortalamalan 1 açısından guplar arasında farklılık yoktu. Duysal bloğun T ıı 'ye gerileme süresi ortalamaları arasında ise H grubu i grubundan anlamlı derecede kısa bulundu. Motor blok başlama süresi; H grubunda i ve L gruplanndan anlamlı derecede kısaydı. Motor blok gerileme süresi ise H grubunda i grubundan anlamlı derecede kısa bulundu.VAS ortalamalan ise L grubunda, diğer gruplardan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti. Ancak hiçbir VAS değeri ~ 4 olarak saptanmadı. i grubunun postoperatif ilk analjezik gereksinim süresi L ve H grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede uzun bulundu. Tüm gruplarda hipotansiyon, bradikardi, desaturasyon, bul antı-kusma, bel ağrısı, baş ağrısı gelişimi, hasta ve cerrah memnuniyeti ve aynı yöntemi tercih etme oranları arasında ise anlamlı farklılık saptanmadı. Yorum: Sonuç olarak her 3 lokal anestezik ajan spinal anestezide kullanıldığında konforlu ve güvenli bir anestezi oluşturmaktadır. Elde ettiğimiz veriler ışığında hiperbarik bupivakainin operasyon süresi daha kısa olgularda kullanılmasının uygun olabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study we aimed to compare the effects of 0.5% isobaric levobupivacaine, 0.5% isobaric bupivacaine and 0.5% hyperbaric bupivacaine on hemodynamic parameters, quality of anaestesia and complications in patients perfonned elective surgery with spinal anaesthesia. Method: ASA I-II 120 cases, ages ranging between 18-65 were included in the study. i O ml.kg'l 0,9 % NaCl was administered to all cases before spinal anaesthesia. The systolic arterial pressure (SAP), diastolic arterial pressure (DAP), hearth rate (HR) and peripheral oxygen saturation (SpOı) were measured and registered with intervals of 5 minutes in the fırst 20 minutes, i O minutes intervals in the next 40 minutes and 15 minutes intervals in the last 60 minutes after the spinal anaesthesia. The cas es were divided into three groups according to the randomization schema. 15 mg 0.5 % isobaric levobupivacaine was administred to the subarachnoid space in Group L ; i 5 mg 0.5 % isobaric bupivacaine was administered to Group i and 15 mg 0.5 % hyperbaric bupivacaine was administered to Group H. The sensorial block onse! time, maximum sensorial block level, block regression time to T 12, motor block starting, regression and ending periods were recorded. in the cases where the sensual block levels '--, reached to T 10, the spinal anaesthesia was ~nsidered successfuL. As the cases' pain scores were evaluated with the visual analog scale (VAS) during the ski n incision, if it was VAS 5-7, the sedation was supported with midazolam; ifit was 8-ıo, then the general anesthesia was initiated. The si de effects such as SpOı < % 95, perioperative Viii nausea-vomiting, hypotension, bradycardia, the comfort of the cas e and the surgeon and the petients' preferance for the same method again were evaluated. In the postoperative period, the first analgesic requirement period and the developments of lumbar pain and headaches were recorded for 7 days. Diagnosis: There were no statistical differences , between the groups in terms of the 1 demographical data, in the values SAB, DAB, OAB, KAH, and Sp02. Although some statistical diffences were observed in baseline values of SAB, DAB, OAB and KAH between groups, these differences were not elinically significant. There were no statistical differences between the groups in terms of the averages of the sensual block starting and regression periods, the motor block ending period and maximum sensual block level. The group H was found statistically significantly shorter than the group i between the sensual block's regression to T12. The motor block's beginning period was also siginficantly shorter than the groups i and L in the group H. İn the group H, and likewise the motor block regression period was siginficantly shorter than the group i. The VAS averages were higher than the other groups in the group L which was statistically siginficant. The first portoperative analgesic requirement period of group I was statistically significantly longer than the groups L and H. No statistical differences were observed between all group s in terms of preferinng the same anesthesical procedure for the second time and patient and surgeon satisfactions, side effects such as headache, lumbar pain, hypotension, bradycardia, desaturation, nausea, and vomiting. Conclusion: As a resul!, three local anesthetic agents used in spinal anesthesia, provide a comfortable and safer anesthesia. In the lights of the data we obtained, we believe that it is available to use the hyperbaric bupivacaine in shorter procedures. '~ \,