Üniversite öğrencilerinin nomofobik profilleri ile rekreatif etkinliklere katılım düzeyinin farklı değişkenlerle karşılaştırılarak aralarındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between the nomophobic profiles of university students and participation in recreational activities with different variables
- Tez No: 626016
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLÇİN GÖZAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Psikoloji, Spor, Science and Technology, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Nomofobi, Rekreasyon, Rekreatif Etkinlik, Boş Zaman, Akıllı Telefon, Nomophobia, Recreation, Recreational activity, Leisure time, Smart Phone
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Günümüzde akıllı telefonların aşırı kullanımı özellikle gençler arasında hem fiziksel hem de psikolojik açıdan olumsuz etkilendiği, yapılanakademikçalışmalar sonucu ortaya konmuştur. Öğrencilerin rekreatif etkinliklere katılımlarını olumsuz etkilediği düşünülen nomofobik davranış profillerini ortaya koymak amacıyla, çalışma 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılı güz döneminde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde okuyan, 24farklı bölümden%60,4 kadın ve %39,4 erkek olmak üzere toplam 948 lisansve ön lisans öğrencilerinden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak, Yıldırım ve Correia (2015) tarafından geliştirilmiş 7'li likert ölçekli, dört alt boyutlu (çevrimiçi olamamak, iletişimi kaybetmek, cihazdan yoksun kalmak, bilgiye ulaşamamak) toplam 20 sorudan oluşan, Nomophobia Questionnaire (NMP-Q) ölçeği ile öğrencilerin rekreatif etkinliklere katılım düzeyini belirlemek amacıyla Balcı ve İlhan(2006) tarafından geliştirilen Rekreasyon ölçeği kullanılmıştır. Tarama yöntemiyle gerçekleştirilen çalışmanın analiz aşamasında betimsel istatistik, korelasyon, Anova, Ki Kare ve independent t testi kullanılmıştır.Sonuç olarak, öğrencilerin rekreatif etkinliklere katılımlarına etki ettiği düşünülen nomofobi ile cinsiyet faktörü arasında anlamlı bir farklılık olduğu (p=0,0000,05), nomofobi ile rekreatif etkinliklere katılım faktörü (saat:(p=0,077>0,05), gün: (p=0,374>0,05)), yaş ile rekreatif etkinliklere katılım faktörü (p=0,923>0,05)ve cinsiyet ile rekreatif etkinliklere katılım faktörü (p=0,236>0,05) aralarında anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Examining The Relationship Between the Nomophobic Profiles of University Studentsand Participation in Recreational Activities with Different VariablesAcademic studies have revealed that excessive use of smart phones adversely affects young people both physically and psychologically in recent years. This study aims to analysenomophobic behaviours and tendencies whichare thought to negatively affect students' participation in recreational activities.This study consists of 948 students in undergraduate and associate degree programs from 24 different departments at Çanakkale Onsekiz Mart University in the fall semester of the 2018-2019 academic year.60.4% of the participants were female,while39.4% were male.The Nomophobia Questionnaire (NMP-Q) scale developed by Yıldırım and Correia (2015), consisting of a total of20 questions in 7-likert scale andfour sub-dimensions (not online, loss ofcommunication, lack of devices,andinabilityto access information) was used to collectdata. The Recreation scale developed by Balcı and İlhan (2006) was used to determine the participation level of the students in recreational activities. Descriptive statistics, correlation, Anova, Chi Square and independent t test were used in the analysis stageof the study carried out bymeans of scanning method.As a result, there is a significant difference between nomophobia and gender factor which is thought to affect the participation of students in recreational activities (p = 0.000 0,05), Nomophobia level and participation in recreational activities Hour:(p=0,077>0,05), Days per week; (p=0,374>0,05), Age and participation in recreational activities (p=0,923>0,05), Gender and participation in recreational activities (p=0,236>0,05) there are no significant differences between these parameters.