Turizm odaklı bölgesel kalkınma: Kayseri ili örneği
Tourism focused regional development: The case of Kayseri province
- Tez No: 626230
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ŞANLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Kalkınma, Turizm Sektörü, Bölgesel Kalkınma, Tourism, Development, Tourism Sector, Regional Development
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 295
Özet
Son zamanlarda turizm sektörü sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel faydaları açısından farklı yönleriyle öne çıkmaktadır. Günümüzde ise birçok ülkenin ekonomik kalkınmayı hızlandırmak amacıyla turizm sektörüne yöneldiği gözlenmektedir. Aynı zamanda artan rekabet koşulları nedeniyle her ülke ve bölge sosyo-ekonomik açıdan üstünlük kazanmak istemekte ve bu çerçevede turizm sektörünü kalkınmada stratejik bir araç olarak kullanmayı tercih ederek mevcut turizm potansiyelini harekete geçirmek için çaba sarf etmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, öncelikle turizm faaliyetlerinin bölgesel kalkınma üzerindeki etkilerinin ortaya konulması ve Kayseri ilinin kalkınması sürecinde turizm sektörünün rolünün incelenmesi olmuştur. Ayrıca Kayseri ilinin turizm potansiyelinin tespit edilmesi ve bu potansiyelin bölgenin kalkınmasını destekleyen önemli bir faktör olup olmadığı hususu bu araştırmada değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın amacı doğrultusunda Kayseri ilindeki turizm sektörü paydaşları araştırmanın evreni olarak belirlenmiştir. Yargısal örnekleme yöntemi ile bu evrenden seçilen 20 turizm sektörü paydaşı araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Veri toplama yöntemi olarak nitel araştırma yöntemlerinden biri olan mülakat yöntemi kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış mülakat tekniği ile toplanan veriler betimsel olarak analiz edilmiştir. Buna ek olarak diğer ülkelerden seçilen örnek destinasyonlar ile Kayseri ili karşılaştırmalı olarak analiz edilmiş ve Kayseri iline yönelik çeşitli politika önerileri geliştirilmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak, turizm sektörünün Kayseri iline sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel açıdan önemli faydalar sağladığı, ancak ilin kalkınmasına henüz daha mütevazi ölçüde katkıda bulunduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte turizm odaklı kalkınma konusunda şehirde önemli sorunlarla karşılaşıldığı ve bu sorunların ortadan kaldırılması durumunda ise ilin turizm potansiyelinin kalkınma açısından önemli ve etkili bir faktör olabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca karşılaşılan sorunları ortadan kaldırmaya yönelik çeşitli çözüm önerilerinde bulunulmuştur. Araştırma sonucunda diğer önemli bulgular ile kuramsal açıdan ve uygulamaya yönelik çeşitli sonuçlar ortaya konulmuş ve bu çerçevede gelecekteki araştırmalara yönelik bazı önerilerde bulunulmuştur. Literatürde Kayseri iline yönelik bu konuda daha önce yapılmış bir çalışmaya rastlanılmaması bu çalışmanın özgünlüğünü ve önemini artırmaktadır. Aynı zamanda çalışmanın mevcut literatüre de katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Recently, the tourism sector stands out with its different aspects in terms of socio-economic, socio-cultural and environmental benefits. Nowadays, it is observed that many countries have turned to the tourism sector in order to accelerate economic development. At the same time, every country and region wants to gain socio-economic superiority due to the increasing competition conditions and in this context, it tries to activate the existing tourism potential by choosing to use the tourism sector as a strategic tool in development. In this context, the aim of the study was primarily to reveal the effects of tourism activities on regional development and to examine the role of the tourism sector in the development of Kayseri province. Furthermore, the determination of the tourism potential of Kayseri province and whether this potential is an important factor supporting the development of the region were tried to be evaluated in this research. In line with the purpose of the study, the tourism sector stakeholders in Kayseri province have been identified as the population of the research. 20 tourism sector stakeholders selected from this population with the purposeful sampling method constituted the sampling of the study. Interview method, one of the qualitative research methods, was used as the data collection method. Data collected by semi-structured interview technique were analyzed descriptively. In addition to this, Kayseri province is analyzed comparatively with sample destinations selected from other countries and and various policy suggestions for Kayseri province were tried to be developed. As a result, it has been determined that the tourism sector has provided significant benefits to the province of Kayseri in terms of socio-economic, socio-cultural and environmental aspects, but it has contributed to the development of the province more modestly. However, it has been concluded that there are important problems in the city regarding tourism focused development and if these problems are eliminated, the tourism potential of the province may be an important and efficient factor in terms of development. Besides, various solutions were proposed to eliminate the problems encountered. As a result of the research, various conclusions regarding theoretical and practical results were presented with other important findings and in this framework some suggestions for future research were made. The absence of a previous study on this subject in the province of Kayseri increases the originality and importance of this study. It is also thought that the study will contribute to the existing literature.