Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yenidoğan Polikliniği'ne başvuran 0-6 haftalık bebeği olan annelerde peripartum depresyon görülme sıklığının ve peripartum depresyon görülmesinde etkili faktörlerin belirlenmesi
Determine the frequency of peripartum depression and the factors affecting peripartum depression in mothers with 0-6 weekly babies applying to Pamukkale University Faculty of Medicine Hospital Neonatal Outpatient Clinic
  1. Tez No: 626238
  2. Yazar: GÖZDE KUŞCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN ÖZŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: peripartum depresyon, risk faktörleri, Edinburgh postpartum depresyon ölçeği, peripartum depression, risk factors, Edinburgh postpartum depression scale
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Depresyon tanısı koyduran duygudurum belirtileri gebelik sırasında ya da doğumdan sonraki dört hafta içinde ortaya çıkarsa, o sıradaki majör depresyon dönemi için peripartum depresyon tanımı kullanılabilir. Peripartum depresyon, çocuk doğurma ile ilişkili en yaygın obstetrik olmayan komplikasyonlardan biri olarak görülür. Anne depresyondan muzdarip olduğunda günlük rutin işlerini uygun şekilde yapamayacak, bebek bakımı anneye yük getirecektir. Bu azalan bebek bakım kalitesi, bebeğin büyümesini ve gelişmesini olumsuz yönde etkileyecek ve çocuğun ihmali gibi sorunlara yol açacaktır. Aynı zamanda bebeğin sağlığı için hayati olan emzirme sürecini de engellemektedir. Çalışmamızda sağlık kontrollerinin yapılması amacıyla Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Polikliniği'ne başvuran, 0-6 hafta arası bebek sahibi olan, gönüllü annelerde peripartum depresyon görülme sıklığının ve peripartum depresyonun görülmesinde etkili faktörlerin saptanması amaçlanmıştır. Çalışmamız, kesitsel ve analitik tipte bir çalışmadır. Yapılacak olan sapma miktarı d=0,04 ve prevalans %6.8 olarak incelendiğinde; çalışmaya, dahil edilme kriterlerini sağlayan ve 0-6 haftalık bebeği olan en az 152 annenin alınması gerektiği hesaplanmıştır. Araştırmada kullanılan veriler literatür tarayarak oluşturduğumuz açık ve kapalı uçlu toplam 30 sorudan oluşan anket formu ve Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği ile elde edilmiştir. İlk olarak annelere kendi oluşturduğumuz anket formumuz tek hekim tarafından yüz yüze anket uygulanması yöntemi ile uygulanmıştır, sonrasında annelerden Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği' ni doldurmaları istenmiştir. Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği 30 puan üzerinden değerlendirilmiştir ve kesme puanı 12/13 olarak alınmıştır. Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği'nden belirlenmiş kesme noktası üzerinde puan alan anneler DSM-5'e göre majör depresyon bozukluğu tanı ölçütleri açısından sorgulanmıştır. Çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan, gönüllü 204 anne ile yaptığımız çalışmamızda peripartum depresyon sıklığı %9,3 olarak saptanmıştır. Sonuçlar incelendiğinde; düşük gelir düzeyi, geçmiş psikiyatrik hastalık öyküsü, premenstrüel sendrom öyküsünün olması, planlanmamış gebelik, gebelikte sağlık sorunu yaşama, gebelikte stres faktörü varlığı, gebelikte sosyal destek yetersizliği, doğum sırasında bebekte komplikasyon görülmesi, bebek bakımına yardım eden birinin olmaması ve multiparite peripartum depresyon için risk faktörleri olarak saptanmıştır. Aile hekimliği, hem gebelik döneminde hem de doğum sonrası bebek ve çocuk izlemlerinde anneyi düzenli aralıklarla gören birimdir. Bu nedenle de, peripartum depresyon açısından riskli anneleri tespit edebilme, peripartum depresyonu olan anneyi erken tanıma ve tedavi etmek için ilk basamaktır.
Özet (Çeviri)
If mood symptoms that diagnose depression occur during pregnancy or within four weeks after birth, the definition of peripartum depression can be used for the current major depression period. Peripartum depression is seen as one of the most common non-obstetric complications associated with childbearing. When the mother suffers from depression, she will not be able to do her daily routine properly, baby care will put a burden on the mother. This decreased baby care quality will negatively affect the growth and development of the baby and will lead to problems such as child neglect. It also prevents the breastfeeding process, which is vital for the health of the baby. In our study, it was aimed to determine the frequency of peripartum depression and the factors affecting peripartum depression in volunteer mothers who applied to Pamukkale University Faculty of Medicine Neonatal Outpatient Clinic for having health checks, having babies between 0-6 weeks. Our study is a cross-sectional and analytical type study. When the deviation amount to be made is examined as d = 0.04 and the prevalence as 6.8%; It was calculated that at least 152 mothers who have the 0-6 week old baby should be included in the study. The data used in the study were obtained with a questionnaire consisting of 30 open and closed-ended questions and Edinburgh Postpartum Depression Scale. First of all, our self-created questionnaire form was applied by a single physician by face-to-face survey method, then the mothers were asked to fill the Edinburgh Postpartum Depression Scale. Edinburgh Postpartum Depression Scale was evaluated over 30 points and the cutoff score was taken as 12/13. Mothers who scored on the cut-off point determined from the Edinburgh Postpartum Depression Scale were questioned in terms of major depression disorder diagnostic criteria according to DSM-5. In our study with 204 volunteer mothers who met the inclusion criteria, the frequency of peripartum depression was found to be 9.3%. When the results are examined; low income level, a history of past psychiatric illness, a history of premenstrual syndrome, unplanned pregnancy, having a health problem during pregnancy, presence of a stress factor in pregnancy, lack of social support during pregnancy, complication in the baby during delivery, absence of someone helping baby care and multiparity have been identified as risk factors for peripartum depression. Family medicine is the unit that sees the mother at regular intervals both during pregnancy and after birth, during the follow-up of babies and children. Therefore, family medicine is the first step for identify mothers at risk for peripartum depression, early recognition and treatment of the mother with peripartum depression.