Eşrefoğlu Rûmî'nin Tarîkatnâme'sinde Hz. Ali tasavvuru
The conception of Hz. 'Ali in Eşrefoğlu Rumi's Tarîkatnâme
  1. Tez No: 626295
  2. Yazar: TOLGA DERVİŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEHİME CANGÜZEL GÜNER ZÜLFİKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Ali, ehl-i beyt, velâyet, Tarîkatnâme, Hz. 'Ali, ahl al-bayt, wilaya, Tarîkatnâme
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasavvuf Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
XV. yüzyılda Anadolu'da yaşamış sûfîlerden biri olan Eşrefoğlu Rûmî (ö. 1469-70) Tarîkatnâme adlı eserinde Hz. Ali ve ehl-i beyti sevmenin önemine vurgu yapmış, dört halîfe içerisinde Hz. Ali'nin ayrı bir yeri ve makamı olduğunu belirtmiş, Hz. Ali'nin mânevî ve ilmî mertebesine önemle değinmiştir. Hz. Ali'yi tanımlarken“velîlerin en üstünü, insanların ve ashabın en bilgilisi, Allah'ın arslanıdır”ifadelerini kullanmıştır. Bu araştırmada Tarîkatnâme'deki Hz. Ali tasavvuru incelenmiş ve tarîkat silsilelerinin başlangıcı ve tasavvufî gelenekteki velâyet önderi olmasının geçerli sebepleri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Eşrefoğlu Rumi, a 15th century Anatolian Sufi, emphasizes the importance of love towards Hz. Ali and the ahl al-bayt in his work Tarîkatnâme, and, addressing his spirituality and wisdom, states that Hz. Ali has a unique status and position among the four caliphs. In reference to Hz. Ali, Eşrefoğlu Rumi uses expressions such as,“the greatest of all awliya, the most knowledgeable of people and the companions, the lion of God.”This research analyzes the envisagement of Hz. Ali in Tarîkatnâme and presents valid reasons as to why Hz. Ali is the origin of tariqa lineages and leader of the friends of God within Sufi tradition.