Türkçeye dayalı prodil programlama dilinin C dili ile mikrobilgisayarlar üzerinde gerçekleştirimi
Implementation of a Turkish based programming language, prodil, on microcomputer by using C.
  1. Tez No: 8590
  2. Yazar: HAKAN EMİN ERENOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN TÖRECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: PRODIL, Programlama Dili Tasarımı, Programlama Dili Gerçekleştimi, Yorumlayıcılar
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
İÜ ÖZET TÜRKÇEYE DAYALI PRODI L PROGRAMLAMA DİLİNİN C DİLİ ÎLE MİKROBİLGİSAYARLAR ÜZERİNDE GERÇEKLEŞTİ RI MI Bu tez çalışması ile Türkçe'ye dayalı PRODI L PROgramlama Di Linin mikrobilgisayarlar üzerinde C dili ile gerçekleş tir i mi sağlanmıştır. PRODIL blok yapılı işlemsel bir programlama dilidir. Yaygın kullanımlı programlama dillerinin yapısal özellikleri dikkate alınarak tasarlanmıştır. Amacı bilgisayar programlamanın Türkçe olarak yapılabilmesini sağlamaktır. Tez metni içinde öncelikle programlama dillerine ilişkin temel bazı kavramlar yanında, gerçekleş tirimleri konusunda açıklayıcı kısa bilgi aktarılmıştır. Sonra PRODIL 'in biçimsel tanımı verilmiş ve kodlanmış program örnekleri ile tanıtımı yapılmıştır. C dili ile IBM PC üzerinde geliştirilen PRODIL 'in yorumlayıcısı aşağıdaki kesimlerden oluşmaktadır:. öntar ayıcı tarayıcı.simgesel ve anlamsal çözümleyici ve arakod üretici arakod uygulayıcı Bu kesimler.yanlış bulma ve.simge tablosu yöneticisi ile etkileşimli bir biçimde çalışmaktadır. Yorumlayıcı yaklaşık 6000 satır uzunluktadır. 20 kadar değişik özellik gösteren programla denenmiştir.
Özet (Çeviri)
iv SUMMARY IMPLEMENTATION OF A TURKISH BASED PROGRAMMING LANGUAGE, PRODÎL, ON MICROCOMPUTER BY DSING C The implementation of a Programming Language namely PRODI L is discussed in this manuscript. PRODI L is a procedurel language which uses Turkish words and sentence structures. Programming the computer in Turkish is the main goal of PBODIL. It is designed with taking into consideration of most widely used programming languages. Block structured programming is possible with coding function and subroutine subprograms in different levels. After syntactic description of PRODI L supported with coded sample programs, some basic knowledge for implementation of programming languages is given. PRODI L interpreter which was developed on IBM PC by using C consists of the following sections:. prescanner. scanner.syntax and semantic analysis, intermadiate code generator.intermadiate code executor. These sections works interactively with.error recovery and. symbol table manager routines. The interpreter has approximately 6000 lines in C. It has been tested with 20 different programs. Key-words: PRODI L, Programming Language Design, Programming Language Implementations, Interpreters.