DEAŞ (İŞİD) örneği ile medya ve terör ilişkisi
The relationship between DEAS (ISIS) and the media andterrorism
  1. Tez No: 626314
  2. Yazar: BÜLENT SARIDİKEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN KAZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Terör, DEAŞ, İnternet, Media, Terror, DAESH, Internet
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Teröristelerin ve terör örgütlerinin hedef aldığı unsurlar her ne kadar farklı da olsa nihai hedefe ulaşabilmek adına kullandıkları yöntem halkı sindirmek ve korkutmak suretiyle yıldırmaktır. Terör örgütlerinin bu yöntemi hayata geçirmede kullandıkları aygıt ise medya ve medya araçlarıdır. Kitle iletişim olanaklarının artması ve günlük hayatı kuşatması ifade özgürlüğünü geliştirirken terör gruplarına da propaganda olanağı hazırlamaktadır. Bu noktada terör örgütleri gerçekleştirdikleri silahlı eylemlerin yanında her geçen gün farklı medya araçlarına entegre olarak ideolojik etki alanlarını genişletmektedir. Özellikle son dönemde küresel bir örgüt olarak Suriye ve Irak'ta yaygın etki gösteren DEAŞ (IŞİD) da medyayı etkin şekilde kullanan bir örgüttür. Bu çalışma medya ve terör ilişkisini DEAŞ örneğiyle ele almaktadır. DEAŞ (IŞİD) Örneği İle Medya ve Terör İlişkisi" isimli çalışma tarama yöntemi kullanılarak hazırlanmıştır. Araştırma sonucunda da görülmektedir ki DEAŞ yazılı ve görsel medya araçlarını etkin şekilde kullanmaktadır. Örgüt interneti ve medya araççlarını propaganda, tanıtım, seferberlik, istihdam, kordinasyon, planlama ve psikolojik savaş amacıyla kullanmaktadır. Bu durum örgütle mücadeleyi yalnızca silahla gerçekleştirilebilecek kadar basit olmadığını örgütün dijital propaganda faaliyetlerinin de sonlandırılması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Terrorists and terrorist organizations are targeted by the elements to achieve their ultimate goal, although the method used to intimidate and intimidate the public is to intimidate. The device used by terrorist organizations to implement this method is the media and its tools. Increased opportunities for mass communication and the seat of daily life are developing freedom of expression while providing propaganda for terrorist groups. At this stage, in addition to the armed actions carried out by terrorist organizations, they broaden their ideological domains by integrating them into different media tools. Especially in recent years, as a global organization, Syria and Iraq, which have widespread influence in DAESH (ISIS), is an organization that effectively uses the media. This study deals with the relationship between the media and terrorism with the example of DAESH. The relationship between media and terrorism with ISIS (ISIS) " As a result of the research, it has been found that DAESH makes effective use of written and visual media tools. The organization uses the Internet and media tools for propaganda, promotion, mobilization, employment, coordination, planning and psychological warfare. This situation suggests that the organization's digital propaganda activities should be completed if the struggle with the organization is not simple enough to be conducted with weapons.