Sivil dikkatsizlik ve Türkiye'de değişen kent kimliği üzerine bir okuma
A reading on civil inattention and change of civil identity in Turkey
- Tez No: 626357
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN PINAR GİRİTLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Public Administration, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Civil Inattention, Change of Urban Identity, Interaction at Public Space, Social Capital, İzmir Model Example
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmada değişen kent kimliğinde iletişim biçimleri, sivil dikkatsizlik bağlamında sorgulanmıştır. Değişen kentin beşeri kimliği üzerinde durulmuştur. Sorumlu vatandaşlığı gösteren kamu vicdanı ile dikkatsizlik bağıntısı anlaşılmaya çalışılmıştır. Konu ile ilgili örneklemler İzmir kent kimliği üzerinden verilmiştir. Çalışmanın amacı toplum, birey ve devlet ilişkileri bağlamında, kentte sivil dikkatsizlik olgusunun kamusal alanda etkileşim biçimlerine ve kamu vicdanına etkisini açıklamaktır. Bu çalışmada literal okuma, derinlikli görüşme, doğal gözlem metotları kullanılmıştır. Güvenlik arayışı, selamlaşma, gündelik hayatta zaman ve mekân kullanımı alt başlıkların yer aldığı, katılımcı derinlikli görüşme metodu kullanılarak değişen kent kimliği İzmir örneklemi üzerinden okunmaya çalışılmıştır. Kentte kamusal alanların kullanımındaki değişim ile sivil dikkatsizlik arasında bir bağıntı kurulmuştur. Bu çalışmada şu sonuçlara ulaşılmıştır: Kent yaşamında yüz yüze iletişim azalmıştır. Kamusal alanın özel alanla iç içe geçmiştir. Kamusal alan yer değiştirmiştir. Anahtar Kavramlar: Sivil Dikkatsizlik, Değişen Kent Kimliği, Kamusal Alanda Etkileşim, Sosyal Sermaye, İzmir Modeli Örneği.
Özet (Çeviri)
At this research, civil inattention (civil negligence) and change of urban identity are questioned in the context of public space and participatory democracy. At this research, methods of literal reading, depth interview, natural observation are used. Depth interviews are done on the subtitles of security search, greeting, use of time and place in everyday life. Urban identity of Izmir is read through the instrument of photos. Connection is made among urban change and civil inattention. The following conclusions are made: Face to face interaction is decreased at urban life. Public and private spaces are intertwined. Public space is displaced. It is found out that civil inattention practice in the city effects individuals and society in variety of ways. People act individually during general aspects of daily life whereas they show a group participation in the city during election period.