Göç, terörizm ve sınır güvenliği ilişkisi; Avrupa Birliği örneği
Relationship between migration, terrorism and border security; European Union example
- Tez No: 626373
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATAY AKDEVELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Terörizm, Göç, Göçmen, Sınır Güvenliği, Terorism, Migration, Migrant
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Avrupa'nın özellikle medya araçları sayesinde, küreselleşmenin de etkisiyle refah ve özgürlük yeri olarak görülmesi neticesinde birçok göçmen AB ülkelerine hareket etme arzusu içine girmiştir. AB ise kapılarına dayanan göç sorununa karşı, göç politikalarını sıkılaştırmakta, düzenli göçü en az seviyede tutma çabası göstermekte ve düzensiz göçü engellemek üzere sınır güvenliği konusunda gösterdiği eylemlerde ise yeri geldiğinde göçmenlerin hayatını tehlikeye atacak uygulamalar gerçekleştirmektedir. Göç ve sınır güvenliği konusunda gerçekleştirilen bu sıkı politikaları terörizm ile ilişkilendirme noktasında, AB ülkeleri tarafından çekinilen husus ise düzenli ya da düzensiz göç ile gelen göçmenlerin hepsinin terörist olduğu yönünde değil, ancak bu yolla kamufle olarak ülkeye giriş yapabilecekleri konusu üzerinedir. Özellikle terörizm, göç ve sınır güvenliği ilişkilendirmesi neticesinde AB, tüm bu konular kapsamında bazen söylem ve eylem tutarsızlığı göstermekte, bazı zamanlarda ise AB ve insan haklarına aykırı hareket ederek çeşitli örgütlerin eleştirilerine rağmen bu durumu söylemleri ile destekler açıklamalarda bulunmaktadır. Bu çalışmada, göç, terörizm ve sınır güvenliği ilişkisinin AB politikalarını nasıl etkilediğini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, özellikle 11 Eylül sonrası dönemde, AB üyesi ülkelerin, göç konusunu artık ulus aşan boyutlara ulaşan terörizm ve buna bağlı oluşan güvenlik tehdidi açısından değerlendirerek istemedikleri bu insan hareketinin önlenmesi noktasında sınır güvenliğini koruma kapsamında, uluslararası sözleşmelere ve yaptığı anlaşmalara aykırı bir şekilde denetleme, engelleme ve geri gönderme gibi yeni politikalar geliştirdikleri değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
As a result of the fact that Europe is seen as a place of prosperity and freedom with the effect of globalization, especially through media tools, some immigrants have entered the desire to act in EU countries. The EU, on the other hand, tightens migration policies against the migration problem based on its gates, tries to keep regular migration to a minimum, and implements practices that will put the lives of immigrants in danger when it comes to border security actions to prevent irregular migration. On the point of linking these strict policies on immigration and border security with terrorism, the issue with EU countries is not that the immigrants who come with regular or irregular immigration are all terrorists, but that they can enter the country camouflaged in this way. Especially as a result of the association of terrorism, immigration and border security, the EU sometimes shows inconsistency in discourse and action within all these issues, and in some cases, it acts against the EU and human rights and supports the situation despite their criticism by various organizations. In this study, it is aimed to reveal how the relationship between migration, terrorism and border security affects EU policies. In this context, especially in the post-September 11 period, EU member states evaluate the immigration issue in terms of terrorism that has reached transnational dimensions and the security threat associated with it, and contrary to international conventions and agreements within the scope of protecting border security in terms of preventing this human movement, they are developing new policies such as blocking and sending back. ABSTRACT