Cenaze ve defin hizmetlerinde çalışan bireylerin yaşam doyumu, hayatın anlamı, psikolojik iyi oluş, dini tutum algısının depresyon ve psikolojik belirti düzeyi ile ilişkisi
The correlation between depression and physiological symptom level and sense of religious attitude, psychological well being, life satisfaction and meaning of life for individuals who work in funeral procedures
- Tez No: 626480
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN CANAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Cenaze Hizmetleri Personeli, Depresyon, Ölüm, Psikolojik belirti
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada, Mezarlıklar Daire Başkanlığı bünyesinde cenaze işlerinde çalışan perso-nellerde (imam, gassal, kazıcı ve cenaze şoförleri) çalışan bireylerin yaşam doyumuhaya-tın anlamı,psikolojik iyi oluş, dini tutum algısının depresyon ve psikolojik belirti düzeyi ile ilişkisinin incelenmesini amaçlamıştır. Bu amaçla bireyin sahip olduğu sosyo-demografik (cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumları, kronik hastalıkları ve sürekli kullandıkları ilaçlar, cenaze işlerinde hizmet süresi, karşılaşılan cenaze sayısı, psikolojik destek önemi, dindarlık durumları) özelliklerin depresyon ve psikolojik belirti düzeyiyle ilişkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini 150 gönüllü cenaze işleri personel oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcılardan veri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından araştırmanın amacı doğrultu-sunda, araştırmacı tarafından oluşturulan 16 demografik soru bulunmaktadır. Bununla birlikte cenaze işleri personellerinin Hayatın Anlamı Ölçeği(HAÖ), Yaşam Doyum Ölçe-ği, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği, Scl 90 Psikolojik Belirti Tarama, Beck Depresyo Ölçeği ve OK Dini Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; cinsiyet, cenaze sayısı, çalışma süresi, eğitim durumu, ilaç kullanımı ve psikolojik destek almaya ilişkin katılımcıların hayatın anlamı ve yaşam do-yumları orta düzeyde, psikolojik iyi oluş ile ilişkili algıları orta-yüksek düzeyde, psikolojik belirti ve depresyon algıları ise düşük düzeyde ve dini tutumları yüksek düzeyde bulun-maktadır. Cinsiyete bağlı olarak hayatın anlamı, yaşam doyumu, psikolojik iyi oluş, Beck depresyon ve dini tutum puan ortalamalarında anlamlı bir farklılığın bulunmadığı anlaşıl-maktadır. Çalışma süresine bağlı olarak hayatın anlamı, yaşam doyumu SCL-90 psikolojik belirti, psikolojik iyi oluş, Beck depresyon ve dini tutum puan ortalamalarında anlamlı bir farklılığın bulunmadığı anlaşılmaktadır. Yaşam doyumu ve SCL-90 psikolojik belirti puan ortalamalarında yapılan işe bağlı olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Eğitim durumu-na bağlı olarak hayatın anlamı, yaşam doyumu, psikolojik iyi oluş, SCL-90 psikolojik belirti, Beck depresyon ve dini tutum puan ortalamalarında anlamlı bir farklılığın bulun-madığı anlaşılmaktadır. İlaç kullanma durumuna bağlı olarak hayatın anlamı, yaşam do-yumu, psikolojik iyi oluş, SCL-90 psikolojik belirti ve dini tutum puan ortalamalarında anlamlı bir farklılığın bulunmadığı anlaşılmaktadır. Psikolojik destek alma durumuna bağlı olarak psikolojik iyi oluş, SCL-90 psikolojik belirti, Beck depresyon ve dini tutum puan ortalamalarında anlamlı bir farklılığın bulunmadığı anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the depression and physiological symptom level and sense of religious attitude, psychological well being, life satisfaction and meaning of life of the personnel (imams, gassals, diggers and funeral drivers) working in funeral works within the Department of cemeteries. For this purpose, it is aimed to reveal the effects of socio-demographic characteristics (gender, age, marital status, education situations, time of service in funeral works, witnessing the sorrows of funeral relatives, num-ber of funerals encountered, psychological support importance, chronic disorders, continuous medicines, religious attitudes on depression and psychological symptom. A sample of the study consisted of 150 volunteer funeral workers. To collect data from the participants, there are 16 demographic questions created by the researcher for the research. However, the meaning of life scale, life satisfaction scale, Psychological well-being scale, Psychological symptom level scale, Beck Depression scale and sense of religious attitude Scale were used to individual life. According to the results, there was no statistically significant relationship between participants who involve with gender, number of corpses, working hours, education level, using drugs(medicines) and having psychological support is at middle level regarding the meaning of life and life satisfaction, are at middle-high level regarding their sense of psychological well-being, are at low level regarding psychological symptoms and sense of depression and are at high level regarding religious attitude. It is understood that depending on gender, the scoring average shows no meaningful difference in the meaning of life, life satisfaction, psychological well-being, Beck depression and religious attitude. It is understood that, depending on working hours, the scoring average shows no meaningful difference in the meaning of life, life satisfaction, SCL-90 psychological symptoms, Beck depression, psychological well-being, religious attitude. It is understood that a meaningful difference was found/reached an average score of SCL-90 psychological symptom and life satisfaction, depending on the job choices. It is understood that, depending on the level of education, the average score shows no meaningful difference on the meaning of life, life satisfaction, psychological well-being, SCL-90 psychological symptom, Beck depression and religious attitude. It is understood that depending on using drugs, the average score shows no meaningful difference in the meaning of life, life satisfaction, psychological well-being, SCL-90 psychological symptom and religious attitude. It is understood that, depending on psychological support, the average score shows no meaningful difference in psychological well-being, SCL-90 psychological symptom, Beck depression and religious attitude. KeyWords: Funeral Procedures, Depression, Death, Psychological Symptom