Onkoloji polikliniğine başvuran hastalarda tamamlayıcı tıp kullanımı sıklığı ve özel beslenme durumunun belirlenmesi
Determination of the frequency of complementary medicine and private nutrition in patients presenting oncology policy
  1. Tez No: 626479
  2. Yazar: MUSTAFA ATABERK UZSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN GÜVELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp, Özel Beslenme Durumu, Cancer, Complementary and Alternative Medicine, Special Nutritional Status
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Araştırma Medical Park Göztepe Hastanesi onkoloji servisinde, etik kurul izni alındıktan sonra başlamış ve Temmuz 2019'da sona ermiştir. Çalışmaya 18-75 yaş arasında doktor tarafından kanser tanısı almış, kemoterapi tedavisi alan 111 kişi dahil edilmiştir. Araştırmanın tipi kesitseldir. Verilerin toplanmasında; Sosyo-Demografik Anket Formu ve Besin Tüketim Sıklığı Formları kullanılmıştır. Araştırmada katılımcıların yüzde 52,3'ü tamamlayıcı ve alternatif tıp ile alakalı yeteri kadar bilgiye sahip olduğunu düşünmekte ve yüzde 46,8'i tedavi yöntemlerine inanmaktadır. Katılımcıların yüzde 44,1'i kanser hastalığına ilişkin tamamlayıcı ve alternatif tıp yöntemlerini kullanmakta yüzde 45'i ise kullanımı konusunda teşvik edeceğini bildirmiştir. Bu çalışmada katılımcıların yüzde 53,2'si yüksek proteinli diyet tercih ediyor iken tedavi amaçlı en çok yüzde 89,2'si sarımsak, yüzde 64,9'u zerdeçal kullanmaktadır. Sonuç olarak kanserli hastalarda tamamlayıcı ve alternatif tıp kullanımı oranı oldukça yüksektir. Tamamlayıcı tıp kullanım sıklığı ve özel beslenme durumunun saptanması ile ilişkili çalışmalar sınırlıdır. Bu nedenle daha büyük örneklem ile yapılmış ve farklı şehirlerde yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The research started at the Medical Park Göztepe Hospital oncology department after the approval of the ethics committee and ended in July 2019. The study included 111 patient aged between 18-75 years who were diagnosed with cancer by a doctor and who received chemotherapy treatment. The type of the study was cross-sectional. In the collection of data; Socio-Demographic Questionnaire Form and Food Consumption Frequency Forms were used. In the study, 52.3 percent of the participants think that they have enough information about complementary and alternative medicine and 46.8 percent believe in the treatment methods. 44.1 percent of the participants stated that they would use complementary and alternative medicine methods related to cancer and 45 percent of them would encourage their use. In this study, 53.2 percent of the participants prefer high-protein diet while 89.2 percent use garlic and 64.9 percent use turmeric. As a result, the use of complementary and alternative medicine in cancer patients is quite high. Studies on the frequency of use of complementary medicine and the detection of specific nutritional status are limited. For this reason, larger studies and new studies are needed in different cities.