Çalışan kadınların ruhsal durumu ile tükenmişlik düzeyi ve mesleki doyum arasındaki ilişki
The relationship between mental state, burnout level and work satisfaction of working women
- Tez No: 626498
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mental state, Burnout, Professional Satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada araştırmaya katılan, çalışan kadınların ruhsal durumu ile tükenmişlik düzeyleri ve mesleki doyum ile arasındaki ilişkisi araştırılmıştır. Araştırmaya İstanbul'da yaşamakta olan 18 yaş üzerinde çalışmakta olan 104 kadın katılım sağlamıştır. Yapılan bu araştırmada katılımcıların gönüllülük durumu esas alınarak sürdürülmüştür. Araştırma örneklemine araştırmacı tarafından oluşturulan, sosyodemografik özelliklerin belirlenebilmesi için Sosyodemografik Bilgi Formu, mesleki doyum düzeylerini araştırmak amacıyla Mesleki Doyum Ölçeği (MDY), ruhsal durumlarını incelemek için Ruhsal Belirti Tarama Envanteri (SCL 90-R), Tükenmişlik düzeylerini belirlemek amacıyla Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ) uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişki incelenirken Pearson Korelasyon analizi yapılmıştır ve değişkenler arasında anlamlı ilişki olduğu için anlamlı yordayıcı olup olmadığı tespit etmek amacıyla Çoklu Doğrusal Regresyon analizi yapılmıştır. Gruplar arası farka bakmak için parametrik testlerden bağımsız örneklem T Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) yapılmıştır. Araştırma sonucunda çalışan kadınların ruhsal durumu ile tükenmişlik düzeyi ve mesleki doyumu arasındaki ilişkinin anlamlı farklılığa sahip olduğu görülmektedir. ANAHTAR KELİMELER: Ruhsal durum, Tükenmişlik, Mesleki Doyum.
Özet (Çeviri)
In this study; the relation between women's psychologinal condition and their level at burnout and their job satisfaction was searched. 104 women who are over the age 18 and live in Istanbul have attended to that survey. The study was carried on accaroling to their willingness. In this study to identify the participants sociodemegrafhic funtures ''Sociodemographic Information Form'' was applied and to identify their job satisfaction. Job Satisfaction Scale was applied. Again to see their psycholocinal condition Psychological indication scanning ınventory was applied and to identify their level at burnout, '' Maslach Burnout Scale '' was applied. While the relation between amang variences was examined, Pearson Correlation Analysis was conducted and to tell if there was a meaningful prediction, Multiple Linea Regretion Analysis was applied. To see the difference amang the groups, simple tests which are free from the parametric tests, t test and One Way Analysis of varience were applied. In the consequence of that, it was seen that there was a menningful differentiation between the women's psychological condition and their job satisfaction.