Kamu personel rejimi ve taşeronlaşma: Bolu ili örneği
Public personnel administration and subcontracting: The sample of Bolu province
  1. Tez No: 626501
  2. Yazar: MUHAMMET HÜSEYİN KARAYUMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY EDGÜCAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Personel Yönetiminde Dönüşüm, İstihdam Poli-tikaları, Esnek Çalışma, Güvencesiz İstihdam, Taşeronlaşma, Sosyal Haklar, Transformation in Public Management, Personnel Administra-tion, Employment Policies, Flexible Working, Precarious Employment, Subcont-racting, Social Rights
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
1979 ekonomik krizi sonrası tüm dünyada hâkim ekonomik ideolojiyi oluşturmaya başlayan neoliberal anlayışın uluslararası ticarete ve üretim-bölüşüm ilişkilerine bakış açısı taşeron işçiliğinin yaygınlaşmasına neden olmuştur. İşverenler, işgücü maliyetini azaltma ve emek sürecini kontrol etme gibi nedenlerle taşeron sistemine başvurmaktadır. Birçok açıdan önemli hale gelen ve işverenler tarafından yaygın bir şekilde kullanılan taşeron işçiliği, çalışma hayatında birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Buradan hareketle çalışmanın temel amacı, taşeronlaşmanın çalışma koşullarında meydana getirdiği etkileri ortaya koymaktır. Bu çerçevede çalışmanın amacına uygun alan görünümünde olan Bolu ilinde yer alan meslek yüksekokullarında bir alan araştırması yapılmıştır. Araştır-mada nitel yöntem tercih edilmiştir ve elde edilen veriler derinlemesine yüz yüze görüşmeler ile gözlemlere dayanmaktadır. Gerçekleştirilen araştırma sonucunda kamu personel rejiminde gidilen deği-şikliğin; sadece yasal değişiklikler olduğu ve insan onuruna yaraşır bir çalışma ha-yatına hizmet etmediği anlaşılırken çalışanların taşeron firma çalışanı olarak görev yaptıkları dönemlerde de kamu kadrosu aldıkları dönemlerde de eskiden beri sü-regelen adaletsiz uygulamalara maruz kaldıkları yönünde gözlemler yapılmış ve bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Subcontracting is generally known as a part of a job should have done by another person or organization. Since neoliberalism has formed the dominant eco-nomic ideology in the world after the 1973 economic crisis, the international trade and production-distribution relations has led to the widespread of subcontractor labor. Employers are eager to apply the subcontracting system to reduce labor costs and to control the labor process. Subcontracted labor, which has become important in many respects and widely used by employers, brings with it many problems in working life. The main purpose of this study is to reveal the effects of these prob-lems. Thus, a field research was conducted at vocational schools in Bolu city, which was the most suitable area for this study. The researcher conducted face-to-face in-depth interviews to collect qualitative data and also made observations. The main findings about this study which focuses on the change in the public personnel regime are as follows: according to workers we interviewed, the new legal framework stayed on the paper, and far from guarantee to decent work, and sub-contracted workers still experiencing various injustices as they did before the le-gislation.