GPS L1, L2 ve L5 bantlarında çalışan yığın yapılı mikroşerit anten tasarımı ve analizi
Design and analysis of a stacked microstrip GPS antenna operating at L1, L2 and L5 bands
  1. Tez No: 626502
  2. Yazar: CEMAL ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. ASIM EGEMEN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroşerit Anten, GPS Anten, Üç Bantlı Anten, GPS, CST MWS, Microstrip Antenna, GPS Antenna, Triple-Band Antenna, GPS, CST MWS
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Askeri Elektronik Sistemler Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronik Harp Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada GPS L1, L2 ve L5 bantlarında çalışan 3 katmanlı yığın yapılı mikroşerit anten tasarımları yapılmıştır. Anten tasarımlarının optimize edilmesi için CST programının MWS modülü kullanılmıştır. İlk olarak; her bant için ayrı birer tek katmanlı mikroşerit anten tasarımı, daha sonra L1 ve L2 bantlarında aynı anda çalışan çift katmanlı iki mikroşerit anten tasarımı, son olarak da L1, L2 ve L5 bantlarında aynı anda çalışan yığın yapılı iki mikroşerit anten tasarımı yapılmıştır. Tasarlanan mikroşerit antenler koaksiyel hat ile beslenmiştir. Dairesel polarizasyonu sağlamak için köşe kesim yöntemi uygulanmıştır. Anten parametrelerinin anten tasarımına olan etkileri araştırılmış ve elde edilen çıkarımlar verilmiştir. Tezin ilk bölümünde GPS ve diğer küresel uydu konumlama sistemleri ile ilgili genel bilgiler verilmiş, ikinci bölümünde anten parametreleri ve mikroşerit antenler konuları özetlenmiş, üç ve dördüncü bölümünde tez kapsamında tasarlanan antenlere yer verilmiş, beşinci ve son bölümünde ise genel bir değerlendirme yapılarak, elde edilen sonuçlar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, designs of a triple-layered stacked microstrip GPS antenna operating at L1, L2 and L5 bands have been performed. MWS module of the CST program has been used for optimising the antenna designs. First, single-layered microstrip antenna designs for each band, after that, dual-layered 2 microstrip antenna designs which work simultaneously on L1 and L2 bands, lastly, triple-layered 2 microstrip antenna designs which work simultaneously on L1, L2 and L5 bands have been implemented. Designed antennas have been fed with coaxial line. Corner truncation method has been implemented in order to achieve the circular polarisation. The effects of antenna parameters' to antenna design have been researched and the obtained inferences have been given. In the first part of the thesis, general informations have been given about GPS and other global navigation satellite systems, in the second part, topics of antenna parameters and microstrip antennas have been summarized, in the third and fourth part, antenna designs within the scope of this thesis have been given, in the fifth and last part, by making a general evaluation, the obtained results have been given.