Eski Yunan ve Roma'da askeri ve siyasi alanda kehanet
Old Greek and military and political field process in Rome
  1. Tez No: 626569
  2. Yazar: ALİ TORAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEMİR KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Roma, Yunan, Kehanet Merkezleri, Patricius, Pleps, Apollon, Haruspexler, Rome, Greek, Divination Centers, Patricius, Pleps, Apollo, Haruspexler
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Tez konusu olarak Eski Yunan ve Roma'da askeri ve siyasi alanda kehanetin etkileri belirlenmiştir. Konu hakkında antik kaynaklar ve arkeolojik buluntular incelenerek değerlendirilmiştir. Bu bağlamda Yunan ve Roma toplumunda kehanet kültürü ilahi bir varlığa ihtiyaç duymalarından dolayı zamanla ortaya çıktığı görülür. İhtiyaç duyulan ilahi varlık zamanla kehanet verebilen tanrılara, en başta ise baş kehanet tanrısı olarak bilinen Apollon'a nasıl dönüştüğü araştırıldı. Ancak bu ilahi iradeye başvurmak için toplumun bir aracıya ihtiyaç duyması zamanla Yunanlılarda kahin ve kehanet merkezleri, Romalılarda ise Haruspexler (Kahinler), kuş falı ve kutsal tavuklardan kehanet alınmasını ortaya çıkardı. Bu şekilde gelişen kehanet kültürü Yunan ve Roma toplumunda büyük bir saygı ve üne sahip oldu. Yaptığımız araştırmada ise teşkilatlanan ve kurumsallaşan bu kültür, Yunan toplumunda saygınlığını o kadar artırmış ki mutlak ve siyasi yönetimler yapmak istedikleri her kararı kehanet merkezleri ve kahinlere danışmak zorunda kalmıştır. Roma toplumunda ise bu inanç patricius sınıfının etkisinde kalmıştır. Ayrıca patricius sınıfı, ilahi bir irade olarak kabul ettikleri bu kültürü, pleplerin bastırılmasın da ve patricius sınıfının mevcut durumunu korunmasında kullandıkları görülür. Bu kadar büyük bir gücü ve saygınlığı Öğrencinin elde eden kehanet merkezleri zamanla halkın sermayesini yüksek ücretler ile sömürmeye başlamışdır. Ayrıca savaş ve siyasi kararlarda kendi lehlerine kehanet almak isteyen devlet ve kişilerede sahte kehanetler vermişlerdir. Ortaya koyulan bu bilgiler ışığında Yunan ve Roma toplumunda siyasi ve askeri alanda yaşanan olaylarda kehanetin ne derece önemli olduğu ve etkilediği ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The effects of the prophecy in the military and political spheres in Ancient Greece and Rome were choosen as the topic of thesis. The ancient sources and archaeological findings were examined and evaluated. In this context, it is seen that divine being emerged from the fears and needs of people and divine culture in Greek and Roman society over time. The required divine being was investigated, how it became the gods who could prophesy, as Apollon, who was known as the chief god of prophecy in time. However, the need for an intermediary of society to resort to the gods of this divine will led to the divination of the priests and divination centers in the Greeks, and the Haruspexes (oracles), bird fortune and holy chickens in the Romans. The culture of prophecy that developed in this way had great respect and fame in Greek and Roman society. In our research, this culture, which was organized and institutionalized, was influenced by the patricius class of Roman society. In addition, the patricius class is regarded as a divine will by the society and this sacred institution which is accepted as the thought of the hatch, the suppression of the Pleps are used to protect the current state of the Patricius class. In Greek society, the culture of prophecy has increased its prestige so much that absolute and political administrations have had to consult with the divination centers and oracles of every decision they wish to make. The divination centers, which gained such great power and dignity, started to exploit the capital of the people with the prophecies they gave with high wages. They also gave false vii prophecies in states and people who wanted to take prophecy in their favor in war and political decisions. In the light of this information, it was tried to put forward the importance and effect of the prophecy in the political and military events in Greek and Roman society.