Sermaye piyasalarında likidite riskine yönelik yatırımcı risk toleransı: Farklı piyasalarda uygulamalar
Investor risk tolerance for liquidity risk in capital markets: Applications in different markets
- Tez No: 626572
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRİYE GÜL REİS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışma, yatırımcı risk toleranslarının piyasa likiditesi üzerindeki etkileri ve farklı gelişmişlik seviyesine sahip on üç ülke sermaye piyasalarında 01/ 01/ 2008- 30/08/2019 dönemleri için tespit edilmeye çalışılmıştır. Sermaye piyasaları, Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından hazırlanmış olan ülke sınıflandırmasında yer alan gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler sınıflandırmasına bağlı olarak, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke piyasaları şeklinde gruplandırılmıştır. Bu iki grup içerisinde yer alan her bir piyasanın likidite düzeyleri Amihud (2002) likidite yetersizlik ölçütü kullanılarak tespit edilmiştir. Yatırımcı risk toleransları da aynı şekilde her bir piyasa için Froot & Connell (2003) risk toleransı endeksi kullanılarak hesaplanmıştır. Piyasa likiditesinin bağımlı, risk toleransının ise bağımsız değişken olduğu bu çalışmada, bu iki değişken arasındaki ilişki için panel veri Westerlund eşbütünleşme testi, Pesaran CCE eşbütünleşme regresyon katsayı tahmin testi ve Demitrescu-Hurlin nedensellik testleri uygulanmıştır. Analizler sonucunda yatırımcı risk toleransı ile piyasa likiditesi arasında eşbütünleşme olduğu bulunmuş, eşbütünleşme regrasyon katsayıları belirlenen güven aralıklarında gelişmiş ülkelerden ABD ile İngiltere için, gelişmekte olan ülkelerde ise Endonezya için elde edilebilmiştir. Örneklem içerisinde yer alan diğer ülke piyasaları için ise tahmin edilen eşbütünleşme regresyon katsayıları güven aralığının dışında yer almıştır. Nedensellik testi sonucunda ise piyasa likiditesi ile yatırımcı risk toleransı arasında herhangi bir nedensellik ilişkisine rastlanmamıştır. Anahtar Kelimeler: Piyasa likiditesi, Likidite riski, Risk toleransı
Özet (Çeviri)
This study researches the effects of investors' risk tolerance over capital market liquidity for periods from 01/ 01/ 2008 to 08/ 30/ 2019. in thirteen countries' capital markets which have different development level. Capital markets are grouped into two groups as developed and developing countries' capital markets depending on the classification of developed and developing countries made by International Monetary Fund (IMF). The Amihud (2002) illiquidity ratio was used to determined liquidity level of the eeach markets and Froot&Connell (2003) risk tolerance index was used to appraise the investors' risk tolerance. In this study, as market liquidity is dependent and risk tolerance is independent variable, Westerlund cointegration test, Pesaran CCE cointegration coefficient estimation test and Demitrescu-Hurlin causality tests were applied to testimony the relationship between those two variables. As the results of the analyzes, cointegration was found between investor risk tolerance and market liquidity, but cointegration regression coefficients could only be estimated just for the USA, UK and Indonesia stock markets within the confidence intervals. For the other countries in the sample, the estimated cointegration regression coefficients were outside the confidence interval. As a result of causality test, no causality relationship was found between market liquidity and investor risk tolerance. Key Words: Market liquidity, Liquidity risk, Risk tolerance