Muhammed Hüseyin Fadlallah'ın hayatı ve görüşleri
Muhammed Hüseyin Fadlallah's Life and opinions
  1. Tez No: 626573
  2. Yazar: SÜMEYYE AKDENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Lübnan, Şiilik, Hizbullah, Devrim, İslamcılık, Muhammed Hüseyin Fadlallah, Lebanon, Shiism, Hezbollah, Revolution, Islamism, Muhammad Hussein Fadlallah
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tezde Lübnan'da kurulmuş olan Hizbullah hareketinin manevi lideri ve hocası kabul edilen Şii âlim Muhammed Hüseyin Fadlallah'ın hayatı ve görüşleri analiz edilmekte olup ilk olarak çalışmanın amacı doğrultusunda Fadlallah'ın fikirlerini önemli ölçüde etkilemiş olan Lübnan coğrafyasının dini, siyasi ve sosyal ortamı incelenmiştir. Çalışmada Fadlallah, İslamcılık hareketi temelinde ele alınarak görüşleri de bu çerçevede değerlendirilmiştir. Bu bağlamda davet, devlet, devrim, cihad, demokrasi, şura, ulusalcılık vb. konular hakkındaki görüşleri Türkçeye çevrilmiş eserlerinden yola çıkılıp tespit edilmiş son olarak da düşüncelerinden hareketle kendisi ıslah ekolü içerisinde zikredilerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the life and views of the Shiite scholar Muhammad Hussein Fadlallah, the spiritual leader and the teacher of the Hezbollah movement in Lebanon. Firstly, for the purpose of the study, we examined the religious, political, and social environment of Lebanese geography, which had a significant impact on Fadlallah's ideas. Our study evaluated Fadlallah and his views on the basis of the Islamist movement. In this context, we identified several concepts such as dawah, state, revolution, jihad, democracy, shura, nationalism and so on in his works that had been translated into Turkish. Finally, we completed the study referring to him as a scholar within the school of reform based on his thoughts.