Bolu Müzesinde bulunan hesap işi tekniği ile yapılmış ürünlerin değerlendirilmesi
Evaluation of products made with the account work technique in Bolu Museum
- Tez No: 626581
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HURİYE ÇIRAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Bolu müzesi, Hesap İşi, Nakış, Bolu museum, Accounting, Embroidery
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: El Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu araştırmada, Bolu müzesinde bulunan 47 adet hesap işi ile çalışılmış ürünler araştırma kapsamına alınmıştır. Müze müdürlüğü tarafından izin verilen işlemeler fotoğraflanarak bilgi formları hazırlanmış ve incelenen örneklerin çizimleri yapılmıştır. Araştırmanın evrenini: Bolu müzesinde etnografik eserler bölümünde bulunan Hesap işi tekniği ile çalışılmış ürünler oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı, Bolu müzesinde bulunan Hesap işi tekniği ile yapılmış işlemelerin özelliklerini, ürünlerin korunma durumlarını fotoğraflarla belgelemek ve konu ile ilgili kaynak oluşturmaktır. Bu amaçla yapılan araştırmalar, işleme sanatının gelişmesine ışık tutacak ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacaktır. Bolu müzesinde etnografik eserler bölümünde yer alan Hesap işi tekniği ile çalışılmış ürünlerin tür, teknik, kullanılan iplikler, renk, bezeme konuları ve kompozisyon özellikleri belirlenmiş, desen çizimleri yapılıp belgelenerek incelenmiştir. Yapılan araştırmada işlemelerin çoğunluğunu peşkir oluşturmuştur. Zeminde kullanılan gereçlere bakıldığında tülbent çoğunlukla kullanılmıştır. Hesap işi ürünlerinde ipek iplikle birlikte sarı tel kullanılmıştır. Düz hesap iğnesi, verev hesap iğnesi, gözeme ve geometrik sayılı bezeme uygulanmıştır. Renklerde mavi, yeşil, kırmızı, sarı, turuncu ve siyah renklerin kullanıldığı ürünlerin çoğunluğunda bitkisel ve geometrik motiflerin düzgün sıralamalı kompozisyon şeklinde uygulandığı saptanmıştır. Ürünlerin kenar temizliğinde çırpma dikişi ve kenar kıvırma tekniği uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, 47 account works in Bolu museum is included in the scope. Information forms were prepared by photographing the works allowed by the museum directorate and drawings of the samples examined were made. research universe: Bolu Museum ethnographic artifacts section of the account work technique is composed of products worked. The purpose of the research The aim of this course is to document the properties of the processing made with the technique, the protection status of the products with photographs and to create a resource on the subject. For this purpose, the researches will shed light on the development of the art of processing and will be transferred to future generations. Divided The types, techniques, yarns, colors, decoration and composition characteristics of the products studied with the technique of account work in the ethnographic works section of the Museum were determined, and pattern drawings were made and documented. In the research most of the embroidery was made up of peshkir. Cheesecloth was mostly used when the materials used on the ground were examined. Yellow wire with silk thread was used in accounting products. Flat calculator needle, oblique calculator needle, eyelet and geometric numbered decoration It was applied. It was found that in most of the products where blue, green, red, yellow, orange and black colors were used, floral and geometric motifs were applied in the order of composition. Edge cleaning of products has been applied with whipping stitch and edge bending technique.