Ordu ili Çamaş ilçesi halk kültürü
Investigation of Çamaş folk culture
  1. Tez No: 626602
  2. Yazar: HAYDAR CUMHUR KIZILKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET DAĞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ordu, Çamaş, Halkbilimi, Halk Kültürü, Ordu, Çamaş, Folklore, Folk Culture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Anadolu insanlık tarihinin en eski yerleşimlerindendir ve bir geçiş güzergâhıdır. Sayısız insan topluluğuna ve kültüre ev sahipliği yapmıştır. Her ulus kendi kültürüyle Anadolu'dan geçerken, izlerini bırakmıştır. Bu kültürel alışveriş bir çeşitlilik oluştururken yeni ve zengin kültürlerin de ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bin yıl önce Anadolu'ya göç eden Türk milleti Orta Asya'dan taşıdıkları kültürüyle Anadolu coğrafyasının kültürünü harmanlayarak Anadolu Türk Kültürü'nü oluşturmuştur. Çamaş yöresi Karadeniz bölgesinde Türklerin fethettiği ilk yerleşim yerlerindendir. Osmanlı Devleti tarafından Karadeniz'e yapılan akınlarda görevlendirilen uç beylerinden biri, Çamaş ilçesine de ismini verdiği düşünülen Mehmet Çamaş Bey veya başka bir kullanımıyla Çemaşi Mehmed Bey'dir. Çamaş ilçesinin 23 mahallesini kapsayan bu çalışmada ilçenin halk kültürünü derlemek, bu sayede yok olmaya yüz tutan eski kültürel değerleri kayıt altına almak amaçlanmıştır. Çalışma dahilinde ilçenin farklı mahallelerinde yaşayan kaynak kişilerle iletişime geçilmiş, onlarla yapılan görüşmelerden elde edilen derleme materyalleri yazıya aktarılmıştır. Yine ilçenin fethinde önemli rol oynayan, ilçeye de isminin veren Mehmet Çamaş Bey soyundan gelen ve halen yörede yaşayan Çamaş ailesinin bölge kültürüne etkisi de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Anatolia is one of the oldest settlements in the history of mankind and is a transit settlement. It is home to countless people and culture. While passing through Anatolia, nations left its mark with its own culture. This cultural exchange creates a diversity and strengthens the emergence of new rich cultures. A thousand years ago, the migrating community of Anatolia blended the culture of Central Asia with the culture of the Anatolian geography's and created the Anatolian Turkish Culture. Çamaş in the Black Sea region of Turkey is one of the first places where the Turks conquer. The name of Çamaş was given due to the name of Mehmet Çamaş or Çemaşi Mehmet, one of the commanders assigned during the raids of the Ottoman Empire to the Black Sea. Within the scope of the study, the source people living in different neighbourhood of the neighbourhood were contacted and the compilation materials obtained from the interviews with them were transcribed. Again, the effect of the Çamaş family, which is a descendant of Mehmet Çamaş Bey, who played an important role in the conquest of the district and gave the name to the district, was also examined on the regional culture.