Kur'an'da amel-ceza ilişkisi bağlamında Amel Defteri
Amel book in Quran: In terms of deed and their deserts
  1. Tez No: 626603
  2. Yazar: İLKAY İYİBİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ahiret, Amel, Ceza, Amel Defteri, Kirâmen Kâtibîn, Hereafter, Action, criminal, Action Deeds, Kirâmen Kâtibîn
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada amel-ceza bağlamında amel defteri konusu işlenirken, öncelikle iman kavramı ele alınmıştır. İman olmadan yapılan amelin değerinin olmadığını ifade eden ayetlere yer verilmiştir. İman- amel ilişkisi üzerinde durularak, ancak iman ve salih amelle insanın kurtulabileceği, ayetler ışığında ele alınmıştır. Ayrıca yapılan salih amellerin ve kötü amellerin karşılığını bildiren ayetlere yer verilmiştir. Kur'an'da amel defteri kavramını ifade eden, kitap ve suhuf kelimelerinin geçmiş olduğu ayetler belirlenmiş, Müfessirlerin bu ayetlerle ilgili yorumları ele alınmıştır. Amel defterini yazmakla görevli meleklerlerden bahsedilmiştir. Yazılan amel defterlerinin bulunduğu yer olan siccîn ve illiyyîn hakkındaki yorumlar aktarılmıştır. Amel defterlerini sağdan ve soldan alanların durumlarını bildiren ayetlere yer verilmiştir. Yaptıklarını inkar edenlerin durumu, insanın kendisinin kendi aleyhine şahit olması, hatta uzuvlarının dile gelmesi bir de yeryüzünün şahitliğiyle ortaya konmuştur. Ayetlerden amellerin hesap ve mîzanda değerlendirileceği ve herkesin ahiretteki yerinin belirlenmesinde amel defterinin etkili olacağı anlaşılmıştır. Yapılan her amelin bir karşılığı vardır. Bütün ameller kaydedilmektedir. Âhirette bu kayıtlar ortaya çıkacaktır. Sonsuz hayatın geçeceği yeri belirlemede, amellerin etkili olacağı malumdur. Bu da yapılan salih amelin önemini ortaya koymaktadır. Amel defterinin herşeyi kaydettiğini bilmek insanı iyiye yönlendirip, kötülüklerden uzaklaştırmada önemli rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
This article, firstly, concerns about the notion of faith while dealing with the context of deeds and punishment in the book of record of deeds.( All good and bad deeds, words, beliefs and views of man are recorded in a scroll by the angels appointed on him by the Almighty Allah.) There are verses that state that the deeds without faith have no value. It is stated in verses that only man can be saved by faith and righteousness by emphasizing the relationship between faith and good deeds. There are also verses that indicate the reward of good deeds and the punishment(cezası) of bad deeds. In the Qur'an, the verses that express the concept of deeds, the words of the book and suhuf are mentioned, and the interpretations of the commentators about these verses are discussed. The angels in charge of writing the deeds are mentioned. The comments about siccîn and illiyyîn, which is the place where the deeds were written, are explained. The verses that indicate the status of the people given their deed records from their right and left are included. The situation of those who deny what they have done is witnessed by the witness of the earth itself, even by the expression of their limbs . It is understood from the verses that the deeds are presented to the owners, and the deeds and the balance will be evaluated and the place of everyone in the Hereafter will be determined accordingly. Every deed has an equivalent. All deeds are recorded, these records will appear in the Hereafter. At the end of the assessment, the place of eternal life will be determined according to deeds. This reveals the importance of the good deeds. Knowing that the deeds record everything plays an important role in guiding people to good and distancing them from evil.