Genel dahiliye polikliniğine başvuran hipertansiyon hastalarının ilaç tedavisine uyumu ve tansiyon regülasyonu ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the adaptation of hypertension patients admitted to general internal clinic to drug therapy and the relation of tension regulation
- Tez No: 626660
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı hastalarda hipertansiyon, ilaç uyumu, tansiyon regülasyonu, Hypertension in elderly patients, drug compliance, blood pressure regulation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
AMAÇ: Hipertansiyon, sürekli kan basıncı yüksekliği ile kendini gösteren, sistemik bir hastalık olup, ciddi komplikasyonlara neden olması ve toplumda yaygın olarak görülmesi nedeniyle önemli bir sağlık problemidir. Özellikle yaşla birlikte sıklığı artmaktadır. Bu çalışmanın amacı özellikle tansiyon sıklığı ve komplikasyonları açısından daha riskli bir grupta bulunan 65 yaş ve üstü hipertansif bireylerin ilaç tedavisine uyumları ile hastalık regülasyonları arasındaki ilişkiyi saptamaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamıza Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel dahiliye polikliniğine Eylül 2019-Kasım 2019 tarihleri arasında başvuran en az 1 yıldır antihipertansif tedavi alan, kognitif fonksiyon bozukluğu olmayan, çalışmaya katılmaya onam veren 65 yaş ve üstü 138 hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların ilaç tedavisine uyumu ve tansiyon regülasyonu arasındaki ilişki araştırıldı. Çalışmaya dahil edilen hastaların yaşı, cinsiyeti, yalnız yaşama durumu, eğitim durumu, komorbiditeleri, NSAİİ kullanımı, kullandığı antihipertansif ajan sorgulandı, ilaç uyumunu değerlendirmek için Modifiye Morisky Ölçeği uygulandı ve poliklinikte kan basıncı ölçülerek tansiyon regülasyon durumu değerlendirildi. BULGULAR: Çalışmamıza katılan 25 olgu (%18.1) ankete göre uyumlu ilaç kullanmıyor, 113 (%81.9) olgu düzenli ilaç kullanıyordu. 61(%44.2) olgunun tansiyonu regüle değil, 77 olgunun (%55.8) tansiyonu regüle idi. Tansiyonu regüle olmayan 61 olgunun 14'ünde (%22.95) ilaç uyumsuzluğu varken, tansiyonu regüle olan 77 olgunun 11'inde (%14.29) ilaç uyumsuzluğu vardı. Aradaki fark istatistiki olarak anlamlı çıkmadı (Ki-kare= 1.723, p=0.189) Kombine antihipertansit ilaç alan 91 hastanın 44'ünde ((%48.35) tansiyon regüle değildi. Bu oran tekli antihipertansit alan 47 hastanın 17'sinde (%36.17) tansiyonun regüle olmadığı saptandı. Tekli ve kombine kullananlardaki regüle olmayan tansiyon oranları arasındaki fark anlamlı bulunmadı (Ki-kare=1.865 ve p=0.172). NSAİİ kullanan 14 hastanın 9'unda tansiyon regüle değil. NSAİİ ilaç kullanan ve kullanmayanlarda tansiyonu regüle olmayan hasta oranları arasındaki fark anlamlı değil (%64.29 ve %41.94 ki-kare=2.548 ve p=0.110) Tansiyonu regüle olanlarla (73.86±6.97) olmayanların (72.66±4.97) yaşları arasında anlamlı fark yok (p=0.258). Tansiyonu regüle olmayan kadınların oranı (%42.05) ile erkeklerin oranı (%48) arasında anlamlı fark yok (Ki-kare=0.458 ve p=0.498). SONUÇ: Hipertansiyon hastalarında kan basıncı regülasyonunun sağlanmasında ilaç uyumu dışında hastalığın şiddeti, yeterli dozlarda ilaç kullanımı gibi temel karakteristikler ana belirleyici olabilir.
Özet (Çeviri)
AIM: Hypertension is a systemic disease that manifested by constant high blood pressure. It is an important health problem that causes. serious complications and common in the community. Its frequency increases especially with age. The purpose of this study determine the relationship between compliance with drug treatment and disease regulations in hypertensive individuals aged 65 and over. METHOD: In this study, 138 patients of 65 years or older were included. These patients had no cognitive dysfunction and received antihypertensive treatment for at least one year. They had given their consent to participate in the study conducted by the General Internal Medicine Outpatient Clinic of Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital between September 2019 and November 2019. The relationship between the response of the drug treatment and the blood pressure regulation amongst these consented patients was investigated. Amongst the others, the following attributes of each patient were collected: Age, gender, relationship status, educational qualification, comorbidities, administered antihypertensive agent in medication and usage of non-steroid anti-inflammatory drugs. Blood pressure of these consented patients was measured in the outpatient clinic and its regulation was evaluated. In this study, Modified Morisky Scale was then used to evaluate the drug compliance. RESULTS: According to the survey, 25 cases (18.1%) participating in our study do not use compatible drugs. 113 (81.9%) patients were on regular medicationThe blood pressure of 61 (44.2%) patients was not regulated, but the blood pressure of 77 (55.8%) patients was regulated. Drug incompatibility was present in 14 (22.95%) of 61 cases whose blood pressure was not regulated, and 11 (14.29%) of 77 cases whose blood pressure was regulated. The difference was not statistically significant. Tension was not regulated in 44 (48.35%) of 91 patients who received combined antihypertensives. Blood pressure was not regulated in 17 (36.17%) of 47 patients who received single antihypertensives. The difference between unregulated blood pressure rates in single and combined users was not significant. (Ki-kare=1.865 ve p=0.172). Tension was not regulated in 9 of 14 patients who used NSAIDs. The difference between the proportion of patients whose blood pressure is not regulated is not significant in those who use and do not take NSAIDs. (%64.29 ve %41.94 ki-kare=2.548 ve p=0.110). No significant difference between the ages of those who regulated blood pressure(73.86±6.97) and those who did not(72.66±4.97) (p=0.258). There is no significant difference between the proportion of women whose blood pressure is not regulated (42.05%) and the proportion of men (48%) (Ki-kare=0.458 ve p=0.498). CONCLUSION: The main characteristics such as the severity of the disease and the use of adequate doses of medication may be the main determinants in the provision of blood pressure regulation in patients with hypertension.