Üniversite öğrencilerinde aleksitimi, depresyon ve internet bağımlılığı ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between alexity, depression and internet addiction in university students
  1. Tez No: 626669
  2. Yazar: RABİA GEDİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKAL ERZİNCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet bağımlılığı, depresyon, aleksitimi, Internet addiction, depression, alexithymia
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
GİRİŞ: İnternetin birçok yararına karşılık aşırı ve kontrolsüz kullanımı kişinin önemli yaşam fonksiyonlarında, sosyal ilişkilerinde ve psikolojik durumu üzerinde birçok olumsuz etkiye neden olabilmektedir. İnternet bağımlılığı kişinin internet kullanımını kontrol edememesi ve aşırı kullanımı şeklinde tanımlanmaktadır. Araştırmalar duygu körlüğü olarak ifade edilen aleksitiminin bağımlılık ile ilişkili olduğunu ve kişilerin duygusal durumları bağımlılık davranışları ile düzenlemeye çalıştıklarını göstermektedir. Aleksitimik kişilerdeki bu dürtüselliğin internet bağımlılığı ile duygu düzenleme güçlüğü ilişkisini etkilediği belirtilmektedir. Diğer bir çalışma değişkeni olan depresyon ise hem internet bağımlılığı hem de aleksitimi ile ilişkili olarak vurgulanmaktadır. Bu çalışmada söz konusu değişkenlerin birbiri ile ilişkisi saptanarak internet bağımlılığının tedavisinin geliştirilmesi için bu bozukluğun altında yatan mekanizmaları araştırmak hedeflenmiştir. AMAÇ: Bu çalışmanın amacı internet bağımlılığı, aleksitimi ve depresyon arasındaki ilişkinin boyutu ve yönü araştırılarak bu ilişkinin yaş ve cinsiyet gibi sosyodemografik faktörler ile açıklanması hedeflenmektedir. YÖNTEM: İlişkisel tarama modeli olan bu çalışmaya yaşları 18 ve 39 arasında değişen, 100 kadın, 100 erkek toplam 200 üniversite öğrencisi dahil edilmiştir. Rastgele seçilen katılımcılara onam formu imzalatılmıştır. Demografik Bilgi Formu, Toronto Aleksitimi Ölçeği, İnternet Bağımlılığı Ölçeği ve Beck Depresyon Envanteri kullanılmıştır. BULGULAR: Erkekler kadınlara oranla anlamlı düzeyde daha yüksek internet bağımlılığı ve yüksek internet bağımlılığı online kalma isteği puanlarına sahiptir. Yaş arttıkça Beck depresyon ölçeği puanları, internet bağımlılığı sosyal ilişkilerde olumsuzluk, aleksitimi ve duyguları tanımada güçlük puanları anlamlı düzeyde azalmaktadır. İnternet bağımlılığı online kalma isteği, ve depresyon puanı ile akademik başarıyı değerlendirmeleri arasında anlamlı bir trend gözlenmiştir. Depresyon, aleksitimi ve internet bağımlılılığı arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Introductıon: Despite the many benefits of the Internet, excessive and uncontrolled use can have many negative effects on one's important life functions, social relationships and psychological state. Internet addiction is defined as the inability of the person to control internet use and excessive use. Research shows that alexithymia, expressed as emotional blindness, is associated with addiction and people try to regulate their emotional states with addictive behaviors. It is stated that this impulsivity in alexithymic people affects the relationship between internet addiction and emotional dysfunction. Depression, another study variable, is emphasized in relation to both internet addiction and alexithymia. In this study, it was aimed to investigate the mechanisms underlying this disorder in order to improve the treatment of internet addiction by detecting the relation of these variables. Aim: The aim of this study is to investigate the dimention and direction of the relationship between internet addiction, alexithymia and depression, and to explain this relationship with sociodemographic factors such as age and gender. Method: In this study, which is a relational screening model, a total of 200 university students, 100 women and 100 men, aged between 18 and 39, were included. Consent form was signed to randomly selected participants. Demographic Information Form, Toronto Alexithymia Scale, Internet Addiction Scale and Beck Depression Inventory were used. Results: Men have significantly higher internet addiction and higher internet addiction scores than the women. As the age increases, Beck depression scale scores, internet addiction, negativity in social relations, alexithymia and identifying emotion scores decrease significantly. A significant trend has been observed between the desire to stay online with internet addiction, and the depression score and academic success assessments. There is a statistically significant relationship between depression, alexithymia and internet addiction.