Üniversite öğrencilerinde aleksitimi ve duygusal yeme arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of relationship between alexithymia and emotional eating among university students
- Tez No: 675252
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN TOLGA ARICAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Psikoloji, Nutrition and Dietetics, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aleksitimi, duygusal yeme, beden kitle indeksi, cinsiyet, alexithymia, emotional eating, body mass index, gender
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada aleksitimi ve duygusal yeme arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda depresyon, anksiyete ve stres değişkenleri kontrol edilerek; cinsiyet, beden kitle indeksi ve aleksitiminin duygusal yeme üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini; Hukuk, İşletme, İktisat, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Mimarlık, Sınıf Öğretmenliği, Özel Eğitim ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümlerinde okuyan 378 kişi oluşturmaktadır. Veri toplamada Kişisel Bilgi Formu, Türkçe Duygusal Yeme Ölçeği, Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ-20) ve Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği (DASÖ) kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda depresyon, anksiyete ve stres değişkenleri kontrol edildiğinde aleksitiminin duygusal yeme üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamıştır.Cinsiyetin sadeceduygusal yemenin alt boyutlarından, olumsuz duygularla başa çıkabilmek için yeme boyutu üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmuştur. BKİ'nin duygusal yeme üzerindeki etkisine bakıldığında sadece kendini kontrol edebilme boyutu üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmuştur.Analizler sonucunda elde edilen bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between alexithymia and emotional eating. For this purpose, by controlling depression, anxiety, and stress variables; the study focuses on the effects of gender, body mass index, and alexithymia on emotional eating. The sample of the research; consists of 378 people studying in Law, Business, Economics, Political Science and International Relations, International Trade and Logistics, Architecture, Classroom Teaching, Special Education, and Physiotherapy and Rehabilitation. Personal Information Form, Turkish Emotional Eating Scale, Toronto Alexithymia Scale (TAS-20), and Depression Anxiety Stress Scale (DASÖ) were used to collect data. According to the results, when the variables of depression, anxiety, and stress were controlled, alexithymia does not have a significant effect on emotional eating. The sex has a significant effect on the eating to cope with negative emotions which is the sub-dimension of emotional eating. Looking at the effect of BMI on emotional eating and its sub-dimensions, only a significant effect on the self-control dimension was found. The findings obtained from the analyses are discussed in the light of the related literature.