Marka beğenilirliğiyle genel aidiyet ve demografik özellikler arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the relationship between brand appreciation and general belonging and demographic characteristics
  1. Tez No: 626710
  2. Yazar: ŞULE KARAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: düşük yalnızlık, yüksek benlik saygısı, yüksek yaşam doyumu, yüksek sosyal bağlılık, marka beğenilirlik, low loneliness, high self-esteem, high life satisfaction, high social commitment, brand appreciation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmanın amacı marka beğenilirliğiyle genel aidiyet ve demografik özellikler arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmada marka kullanıcısının beğenilirliğiyle markaya olan aidiyetin psikometrik özelliklerinin Sosyodemografik bilgilerle ilişkisi araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemini amaçsal örneklem yöntemlerinden uygun örneklem yöntemi ile belirlenen İstanbul ili üniversite öğrencileri, İstanbul ilindeki bir işyeri adı altında çalışanlar ile meslek sahibi kişilerin araştırmaya katılmaya gönüllü 100 kişi oluşturmaktadır. Elde edilen verilerin analizinde Ortalama, Ki-kare, Spermann-Kendal tau b korelasyon analizi, Mann-Whitney U Testi uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; Sosyodemografik bilgi formunda erkek katılımın daha yüksek olduğu, yaş ortalaması 22 olan çalışmanın sosyodemografik bilgi formu dikkate alınarak markanın kişiler üzerinde nasıl bir etki bıraktığını, markaya olan ilgiyi ya da o anki ihtiyacı karşılamak için seçildiğini bireylerin genel aidiyetlerinin psikometri özelliği arasında anlamlı ilişki içinde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between brand appreciation and general belonging and demographic characteristics. In this study, the relationship between the appreciation of the brand user and the psychometric properties of belonging to the brand and sociodemographic information were investigated. The sample of the study consisted of 100 volunteers who participated in the study of university students, employees working under the name of a workplace in Istanbul, and professionals who were determined with the appropriate sampling method. Mean, chi-square, Spermann-Kendal tau b correlation analysis and Mann-Whitney U test were used in the analysis of the data obtained. According to the results of the research; In the sociodemographic information form, male participation was higher and the average age of the study was 22, and considering the sociodemographic information form, the effect of the brand on the individuals, the interest in the brand or chosen to meet the current need were determined to have a significant relationship between the psychometric properties of individuals.