Uluslararası işletmecilik platformunda Denizli tekstil sektörü üzerine bir araştırma
A research on Denizli textile sector in international business platform
  1. Tez No: 626717
  2. Yazar: YAŞAR TOMALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT KURULGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, İşletme, Clothing Industry, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Denizli, Tekstil, Hazır giyim, Uluslararası İşletmecilik, Denizli, Textile, Readymade, İnternational Business
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Türkiye ekonomisinin vazgeçilmez sanayi kollarından biri olan tekstil sektörü, antik çağlardan günümüze kadar varlığını devam ettirmektedir. Türkiye ekonomisinin en önemli lokomotiflerinden biri olan tekstil sektörü; dış ticaretimizdeki payı, sağladığı istihdam ve katma değer sayesinde ülkemizdeki en önemli sanayi kollarından biridir. Bu çalışmada, Türkiye'nin tekstil merkezlerinden biri olan Denizli'nin antik çağdan günümüze kadar geçirdiği tarihsel süreci, Denizli'de gerçekleşen tekstil ticaretinin ülke ekonomisine katkılarını ve bu bağlamda Denizli tekstilinin uluslararası platformda gerçekleştirdiği ihracat faaliyetlerinin belirli yılları içine alan araştırma raporları ışığında analiz ederek ülke ihracatına olan katkılarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Uluslararası İşletmeciliğin kavramı, kapsamı ve tarihsel gelişimi, uluslararası işletmelerin ulusal pazarlara girme stratejileri, işletmelerin uluslararasılaşma nedenleri ile bu süreçte karşılaşacağı riskler ve uluslararası platformdaki mevcut durumları incelenmiştir. İkinci bölümde; Tekstil ve hazır giyim sektörü hakkında bilgiler verilerek Türk tekstil sektörünün mevcut durumu ve problemlerine yer verilmiştir. Üçüncü bölüm ise; Denizli tekstilini uluslararası işletmecilik platformuna taşıyan unsurlara ilişkin durum çalışması ve sonuçlarının değerlendirilmesinden oluşmaktadır. Çalışmada Denizli tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmalar ile yapılan görüşmelere yer verilmiş, veri elde etme tekniği olarak nitel araştırma yöntemi uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Textile ındustry, which is one of the indispensable industries are Turkey's economy, continues its existence from ancient times until today. The textile industry is one of the most important locomotives of Turkey's economy; is one of the most important industry branches in our country thanks to its share in foreign trade, employment and added value it provides. In this study, Turkey's textile center, one of Denizli historical process that had until today antiquity, the contribution of the textile trade held in Denizli country's economy and in this context the export activities carried out in the international platform of Denizli textile analyzed in the light of research reports into certain years to contribute to the export of the country. For this purpose, the study consists of three parts. In the first section; The concept, scope and historical development of international business, the strategies of international enterprises to enter the national markets, the reasons of internationalization of enterprises and the risks they will face in this process and their current situations in the international platform are examined. In the second part; The current situation and problems of the Turkish textile sector are given by giving information about textile and garment sector. The third part; It consists of a case study and evaluation of the results of the elements that carry Denizli textile to the international business platform. In the study, interviews with companies operating in Denizli textile sector were included and qualitative research method was applied as data acquisition technique.