Türk ticaret kanunu kapsamında taşınma eşyası taşıma sözleşmesi ve bu sözleşmeden doğan sorumluluk
Removal contract and liability deriving from removal contract within the scope of Turkish commercial code
  1. Tez No: 626718
  2. Yazar: HÜMEYRA DUMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HEDİYE BAHAR SAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Taşınma eşyası, Taşınma eşyası taşıma sözleşmesi, Sorumluluk, Taşıma işi, Ticari iş, Moving goods, Removal Contract, Responsibility, Transportation business, Commercial business
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Ülkelerin ticari yaşamlarının gelişmesi ile ihtiyaç duydukları maddelerin temini amacı ile gelişen taşıma, ülkelerin ticari hayatlarının gelişimi ve ihtiyaç duydukları maddelerin tedarikleri açısından günümüzde oldukça önemli bir noktadadır. Genellikle evden eve nakliyat gibi kavramlarla anılan taşınma eşyası taşımasına ilişkin olarak ise 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 894 ve 905. maddeleri arasında yapılan düzenleme sonucu ilk kez taşınma eşyası taşıma sözleşmeleri kanunla düzenleme altına alınmıştır. Eşya taşıma sözleşmesinin yanında özel bir düzenleme öngörülmesinin amacı ise taşınma eşyasının özel birtakım niteliklerinden kaynaklanan uzmanlık gerektirmesidir. Taşınma eşyası taşıma sözleşmelerine ilişkin düzenleme bulunmayan alanlarda ise karayolu ile eşya taşınmasına ilişkin hükümler uygulama alanı bulur. Çalışmamızda eşya taşıma sözleşmelerinin taşınma eşyası taşıma sözleşmesi açısından uygulama alanı bulacağı düzenlemelere ve genel kavramlara da yer verilerek konu açıklanmaya çalışılmıştır. Tezin devamında ise taşınma eşyası taşıma sözleşmesinden doğan sorumluluk konusuna değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The transportation which has been developed in connection with the purpose of supplying goods that countries need in the expanding economy, is a significant term today. Removal contracts which are commonly associated with the term“door to door transport”are regulated for the first time in Turkish Commercial Code No. 6102, from Article 894 to Article 905. The reason behind regulating a new kind of contract while transportation contract is already regulated, is that the freight requires expertise because of its specialties. Situations for which there are no provisions in removal contract articles, articles of road transportation contract are applied. Therefore, in the study, the topic is explained with general concepts and examples of situations that regulations regarding transport contracts are applied to removal contracts. Afterwards, liability deriving from removal contract is addressed.