Bir tekstil fabrikasında çalışanların solunum fonksiyonları ile yaşam kalitesini etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determınatıon of factors affectıng the qualıty of lıfe wıth respıratory functıons of employees ın A textıle factory
- Tez No: 626740
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ ORUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: SF-36 Ölçeği, Solunum fonksiyon testi, Tekstil çalışanları, Yaşam kalitesi, Yaşam kalitesini etkileyen faktörler, SF-36 Scale, Pulmonary function test, Textile workers, Quality of life, Factors affecting quality of life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tez çalışması ile Düzce ilinde faaliyet gösteren bir tekstil fabrikasında çalışanların solunum fonksiyonlarındaki değişimlerin belirlenmesi ve yaşam kalitesini etkileyen faktörlerin incelemesi amaçlanmıştır. Tanımlayıcı kesitsel tasarım türünde planlanan bu çalışma tekstil iş kolunda faaliyet gösteren bir fabrikada yapılmıştır. Araştırmada örneklem seçimi yapılmamış çalışmaya katılmaya gönüllü 602 (%86) çalışan ile araştırma tamamlanmıştır. Veriler sosyo-demografik veri toplama formu, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Çalışanların Solunum Fonksiyon Testi ile toplanmıştır. Araştırma için Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Başkanlığı' ndan izin alınmıştır. Çalışanların sosyodemografik özellikleri incelendiğinde; çalışanların %61'i kadın, %20.6'sı 1994-1997 doğumlu, %31.9'u ortaokul mezunu, %60.1'i evli, %52.7'si normal beden kitle indeksine sahiptir. Sonuç: Kadın çalışanların, eğitim düzeyi düşük olanların, BKİ yüksek olanların, bekar olanların, vardiyalı çalışanların, sigara kullananların, spor yapmayanların, tanı konmuş hastalığı olanların ve çalışma süresi arttıkça yaşam kalitesi ölçek puanlarının daha düşük olduğu bulunmuştur. Solunum fonksiyonları ise kadınlarda, atölye ve yıkama bölümünde çalışanlarda, işte 1 yıla kadar çalışmış olanlarda, sigara kullananlarda ve pasif maruziyete maruz kalanlarda, spor yapmayanlarda, akciğer şikayeti olanlarda spirometrik değer ortalamaları düşük olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the changes in the respiratory functions of workers working in a textile factory in Düzce and to investigate the factors affecting the quality of life. The planned and cross-sectional study was carried out in a textile factory in Düzce. The study was completed with 602 (86%) volunteers to participate in the study. The data were collected by sociodemographic data form, SF-36 Quality of Life Scale and Respiratory Function Test of Employees. Permission was obtained from Düzce University School of Medicine Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee. When the sociodemographic characteristics of the employees were examined; 61% of the employees were women, 20.6% were born in 1994-1997, 31.9% were middle school graduates, 60.1% were married and 52.7% had normal body mass index. Conclusion: It was found that female employees, those with low education level, those with high BMI, single workers, shift workers, smokers, non-athletes, patients with diagnosed disease, and quality of life scores had lower scores as the study duration increased. On the other hand, the mean spirometric values were found to be low in women, those working in workshop and washing department, those who worked up to 1 year at work, smokers and those who were exposed to passive exposure, not doing sports, and those suffering from lung complaints.