Avrupa Birliği ekonomik entegrasyonunda ülkeler arası gelir farklılıkları ve Kutuplaşma teorisi'nin geçerliliği
Income Differences between countries in the economic integration of the European Union and the validity of Polarization Theory
- Tez No: 626759
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kutuplaşma Teorisi, Avrupa Birliği, Gelir Farklılıklar, Polarization Theory, European Union, Income Differences
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Ve İktisadi Gelişmeler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri, kalkınmayı sağlayan etmenlerin etkin bir biçimde dağılmasına bağlıdır. Kaynakların etkin dağılımı her bölgede ya da ülkede eşitlik göstermediğinden bölgesel dengesizlik de denilen bölgelerarası gelir eşitsizlikleri kaçınılmaz bir unsur olmuştur. Ülkeler gelir düzeyini yükseltmek ve refahını artırmak amacıyla ekonomik entegrasyonlara dahil olmak isterler. Ekonomik entegrasyonlar, ticari engellerin ve kısıtlamaların kaldırıldığı uluslararası ekonomik bütünleşme türlerindendir. Ekonomik entegrasyonlarda mal ve faktörlerin hareketliliği serbesttir. Uluslararası ekonomik entegrasyonlarının ileri aşamalarından biri de Avrupa Birliği'dir. Gunnar Mrydal uluslararası ekonomik entegrasyona üye olan ülkelerden gelir düzeyi düşük olan ülkelerin üye olduktan sonra daha fakirleşeceği, gelir düzeyi yüksek olan ülkelerin ise daha zengin hale geleceğini ileri sürmüştür. Bu teoriye de“Kutuplaşma Teorisi”adını vermiştir. Günümüz itibariyle Avrupa Birliği 28 üye ülkeden oluşmaktadır. Çalışmamızda farklı gelir düzeylerinden bazı Avrupa Birliği üye ülkeleri ele alınarak Kutuplaşma Teorisi'nin geçerliliği sorgulanmaya çalışılmıştır. Söz konusu ülkelerin 1990-2018 yıllarını içeren yıllık verileri kullanılarak panel veri analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The level of development of countries depends on the effective dissolution of the factors enabling development. Since the effective distribution of resources does not show equality in each region or country, interregional income inequalities, also called regional imbalance, has been an inevitable element. Countries want to be involved in economic integration in order to increase their income level and to increase their welfare. Economic integrations are the types of international economic integration in which trade barriers and constraints are removed. The mobility of goods and factors is free in economic integration. One of the advanced stages of international economic integration is the European Union. Gunnar Mrydal argued that countries with low income levels from countries that are members of international economic integration will become poorer after membership and countries with high income levels will become richer. He also called this theory“Polarization Theory”. Today, the European Union consists of 28 member countries. In our study, some European Union member countries from different income levels were studied and the validity of the polarization theory was investigated. Panel data analysis was performed by using quarterly data of these countries between 1990-2018.