2064 numaralı Boğazlıyan Nüfus Defteri'nin değerlendirilmesi ve transkripsiyonu
Transcription and evaluation of Population Book number 2064 of Boğazlıyan district
- Tez No: 626768
- Danışmanlar: PROF. DR. SADULLAH GÜLTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Boğazlıyan, Nüfus, Nüfus Yapısı, Nüfus Sayımı, Nüfus Defteri, Boğazlıyan, Population, Population Structure, Population Census, Census Book
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu çalışmada 1831-32 tarihi itibariyle Boğazlıyan kaza merkezinde ve kazaya bağlı köylerdeki nüfusun kaydedildiği 2064 numaralı nüfus defterinin değerlendirilmesi yapılmıştır. Ayrıca bahsi geçen defter yeni yazıya aktarılmıştır. Deftere sadece Müslim nüfus kaydedilmiş olup bunların her birinin isimleri, baba isimleri, yaşları, fiziki özellikleri, kethüdalar, muhtarlar, askerliğe elverişli kişilerle birlikte sülale isimleri ve lakapları yer almaktadır. 31 yerleşim yeri bulunan kazada 2501 kişi yaşamaktadır. Bu yerleşim yerlerinde en kalabalığı Boğazlıyan kaza merkezi iken en az nüfus ise Höveli köyünde yaşamaktadır. Bu bilgilere göre kazada tahminen 5.000 civarında Müslim nüfusun yaşadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, we evaluate the census book numbered 2064, which records the population in the district center and the villages connected to the district from 1831 to 1832. In addition, the census book is translated in modern Turkish. The book only registered the Muslim population and each of them has names, father names, ages, physical characteristics, kethüdalar (chiefs), mukhtars, lineage names and nicknames along with military personnel. There were 31 settlements and 2501 people live in the district. While the most populated place was the district center (Boğazlıyan), the least populated villages were Höveli. According to this information, an estimated 5,000 Muslim population lived in the district