Özel ya da kamu sektöründe çalışmakta olan bireylerde yetişkin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun edilgenlik, girişkenlik ve saldırganlık tutumu ile olan ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the realitionship between adault adhd and passivity, assertiveness and agression of indiviuals employed in private or public sectors
  1. Tez No: 626771
  2. Yazar: ÖZDE GÜL ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL GÖĞCEGÖZ GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yetişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite, Saldırganlık, Edilgenlik, Girişkenlik, Lack of Attention and Hyperactivity, Passivity, Assertiveness, Agression
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu erken çocukluk döneminde başlamasıyla birlikte çocukların alışkanlıklarına kadar bütün özel ve sosyal yaşamını etkileyen bir bozukluktur. Yetişkinlik döneminde bu sorun iş ve sosyal alanı etkileyemeye başlar. Bireyin kişiler arası ilişkilerinde, eğitim hayatında, özel yaşamında odaklanma ve hareketi etkilediği için kişi birçok alanda engellenmiş olur. Bu sorun kişiyi psikolojik anlamda bazı zamanlar daha agresif ya da depresyonda birey haline getirebilir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda belirli olan bir tedavi bulunmamaktadır. Bunun sebeple bu bozukluğun tanısını almış kişilerde çeşitli yaklaşımlar kullanılarak bozukluğun belirtilerine en aza indirilebilmek amaçlanmaktadır. İlaç ile tedavi, yapılacak tedavi çeşitlerinin ilk sırasında yer alır. Sonrasında bireyin desteklenmesi amacı ile destek grupları, anne baba eğitimi, yapılandırma seansları, bireysel terapi, stres ve öfke ile mücadele, rahatlama ve gevşeme grupları, bilişsel davranışçı terapisi uygulanacak yöntemler arasında yer alır. Bu araştırmada, özel yada kamu sektöründe çalışmakta olan bireylerde yetişkin dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin edilgenlik, girişkenlik,saldırganlık tutum ile arasındaki ilişki incelenmiştir. Yetişkin dikkat eksikliği olan ya da olmayan çalışan bireylerde edilgenlik, girişkenlik ve saldırganlık ile aralarında anlamlı farklılık olup olmadığı karşılaştırılmış, bu bağımlı değişkenler (edilgenlik, girişkenlik, saldırganlık), bazı kişisel bağımsız değişkenlere (yaş, cinsiyet, medeni durum...) göre karşılaştırılmış ve aralarında anlamlı fark olup olmadığı incelenmiştir. Araştırmaya katılan 151 katılımcının sosyodemografik bilgilerine dair tanımlayıcı veriler araştırma yapılmıştır. Ardından katılımcıların ölçeklerden aldıkları toplam puanlara ilişkin sonuçlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Lack of attention and hyperactivity,starting with early childhood, is a disorder that affects all private and social life of children.This problem begins to affect the work and social areas in adulthood. The person is prevented in many areas because it affects interpersonal relationships,aducation,private life,focus and movement.This problem may sometimes make an individual more aggressive or depressed in psyhological terms. There is no specific treatment for lack of attention and hyperactivity disorder.Therefore,it is aimed to minimize the symptoms of the disorder by using various approaches to the people who disagnosed with the disorder.Treatment with medication takes place in the first order of treatment. Then, support groups, parental education, structuring sessions, individual therapy, stress and anger fighting, relaxation and relaxation groups, and cognitive behavioral therapy are among the methods to support the individual. In this study, the lack of attention in adulthood of the people who work in private or public sector and the relationship among hyperactivity with passivity, assertiveness,aggression behavior were investigated. The difference between passivity, assertiveness and aggression was compared in working individuals with or without adult attention deficit, these dependent variables (passivity, assertiveness, aggression) were compared according to some personal independent variables (age, gender, marital status ...) and whether there was a significant difference between them. The descriptive data about the sociodemographic information of 151 participants were conducted. Then, the results related to the total scores of the participants were given.