Türkiye' deki itfaiyecilerin algıladıkları stres düzeyinin uyku ve yeme bozuklukları ile ilişkisi
The relationship between perceived stress level and sleep and eating disorders of firefighters in Turkey
- Tez No: 626783
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Perceived Stress Disorder, Eating Disorder, Sleep Disorder
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Türkiye' deki İtfaiyecilerin Algıladıkları Stres Düzeyinin Uyku ve Yeme Bozuklukları İle İlişkisi Bu araştırma ile Türkiye' deki itfaiyeci çalışanların algıladıkları stres düzeyinin uyku ve yeme bozukluğu ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. İş temel stres kaynağı olduğu için ve aşırı iş yükü, uygun olmayan ortamlarda çalıştıkları için itfaiyeciler bu tür kaynaklardan dolayı stresten etkilenme açısından risk altındadırlar. Bu yüzden bu araştırma konusu ele alınmıştır. Çalışmada kullanılan örneklem İstanbul Büyük Şehir Belediyesinde çalışan İtfaiyecilerden oluşmaktadır. Araştırma verileri, Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ), Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) ve Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği (YEDÖ) ve araştırmacı tarafından hazırlanmış olan Sosyodemografik Veri Formu kullanılarak elde edilmiştir. Değişkenler arasında farklılıkların belirlenmesinde T-Testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişki düzeyleri için ise Spearman Korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Araştırmanın bulguları sonucunda; İstanbul' da çalışan 200 itfaiyecinin ASÖ Toplam puanı ile PUKİ ve yeme bozuklukları puanları arasında aynı yönde zayıf düzeyde ilişki olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda ASÖ Toplam puanları arasında ve uyku ile yeme bozukluğu puanları arasında bir ilişki bulunmadığı saptanmıştır. Avrupa bölgesinde çalışan itfaiyeciler ile Anadolu bölgesinde çalışan itfaiyecilerin ASÖ 10, gündüz işlev bozukluk, PUKİ puanları arasında anlamlı bir farklılık olduğu gözlenmiş olup, Avrupa bölgesinde çalışan itfaiyecilerin ASÖ 10, gündüz işlev bozukluk, PUKİ puanları daha yüksek bulunmuştur. Avrupa bölgesinde çalışan itfaiyeciler ile Anadolu bölgesinde çalışan itfaiyecilerin puanları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı gözlenmiştir. Toplam 200 itfaiyecinin yaş, eğitim düzeylerine göre algılanan stres ölçeği, Pittsburgh uyku kalitesi indeks, yeme bozukluğu değerlendirme ölçeği ve alt boyut puanları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler. Algılanan Stres Bozukluğu, Yeme Bozukluğu, Uyku Bozukluğu
Özet (Çeviri)
The Relationship Between Perceived Stress Level and Sleep and Eating Disorders of Firefighters in Turkey This research aims to investigate the relationship between sleep and eating disorders and perceived level of stress of firefighters in Turkey.Some occupational groups (such as firefighters) are at risk of being affected by stress because work is the main source of stress and these groups were overloaded and were working in unsuitable environments. That is why this research topic is discusse. The sample used in the study consists of firefighters working in Istanbul Metropolitan Municipality. The data were obtained by using the Perceived Stress Scale (PSS), Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), and Eating Disorder Assessment Scale (SRS) and the Sociodemographic Data Form prepared by the researcher. T-Test, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis H test, One-way ANOVA were used to determine the differences between the variables. Spearman Correlation Coefficient was calculated for the relationship levels between the variables. As a result of the research; it was found that there was a weak correlation between the total PSS scores of 200 firefighters working in Istanbul and PSQI and eating disorders scores. At the same time, no correlation was found between total PSS scores and sleep and eating disorder scores.It was observed that there was a significant difference between PSS 10, daytime dysfunction and PSQI scores of firefighters working in European region and firefighters working in Anatolia region. In addition, firefighters working in the European region had higher PSS 10, daytime dysfunction and PSQI scores. There is no significant stress scale, sleep disorder and eating disorder scores of the firefighters working in the European regipn and working inthe Anatolian region (p>0.05). There was no significant difference between perceived stress scale according to their age and education, Pittsburgh sleep quality index, eating disorder assessment scale and sub-dimension scores of 200 firefighters.