Belediyelerin Türkiye'ye gelen yabancılara yönelik hizmetleri
Municipal services for foreigners coming to Turkey
- Tez No: 626895
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN GİRAY ÖZGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Göç Hareketleri, Göçmen, Kentte Yaşayan Yabancı, Belediye Hizmetleri, Migration Movements, Migrant, Urban Foreigner, Municipal Services
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kent ve Çevre Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
İnsanlık, tarih boyunca göç olgusu ile karşı karşıya kalmıştır. Türkiye de her dönem bu göç hareketlerinden payına düşeni almıştır. Bugün de farklı nedenlerde gelen çok sayıda yabancı Türkiye'de kentlerde yaşamaktadır. Kentlerde yaşayan yabancıların etkileşim halinde oldukları ve hizmet talep ettikleri birimlerden biri belediyelerdir. Bu çalışmanın amacı, kentlerde bulunan yabancılara hizmet sunumunda belediyelerin üstlendiği rolleri anlayarak öneriler getirmektir. Bu çalışma giriş ve sonuç kısımları ile iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, ilk olarak göç ve göçmen/yabancı konularına ilişkin kavramlar mevcut yasal düzenlemeler esas alınarak açıklanmıştır. Devamında Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinden günümüze kadar Türkiye coğrafyasına yönelen göç hareketleri, gelen yabancılara hizmet sunan birimlere odaklanılarak ortaya konmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde, Türkiye'de yabancılara hizmet sunumunda öne çıkan belediyelerinden bazılarının hizmetleri incelenmiştir. Sonuç olarak ise incelenen belediyeler esas alınarak örnek uygulamalar ortaya konmuş ve bir koordinasyon mekanizması öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
Humanity has faced with the phenomenon of migration throughout history. Turkey also have had its share from that migration movements. Also today, a large number of foreigners who are coming to Turkey several reasons are living in the cities. Municipalities are one of the units that urban foreigners interact and claim services. The purpose of this study, understanding the roles of municipalities about providing services to urban foreigners and making suggestions. This study consist of introduction and conclusion parts and two main chapters. In the first chapter, as a beginning the concepts related to migration and migrant/foreigner issues were explained based on current legislative regulations. Following, the migration movements to Turkey from the last period of Ottoman Empire to nowadays was presented focus on the providing services. In the second chapter of the study, some municipalities that are featured about providing services to foreigners in Turkey were analysed. In conclusion, model practises were presented and a coordination mechanism was designed based on examined municipalities.