Düzce İli Beyköy aile sağlığı merkezine bağlı pospartum dönem kadınların gebelikten korunma durumları ve etkileyen faktörlerin incelenmesi
Pregnancy protection of women in postpartum period and influencing factors
  1. Tez No: 626900
  2. Yazar: HİLAL TÜLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA SENİH MAYDA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Postpartum dönem, Aile planlaması, Gebelikten korunma, Postpartumperiod, Familyplanning, Pregnancyprevention
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu kesitsel çalışmanın amacı Düzce ili Merkez ilçesine bağlı Beyköy Aile Sağlığı Merkezine (ASM) başvuran postpartum dönem kadınların gebelikten korunma durum ve faktörlerinin, uygulan ankete göre tutarlı olup olmadığının araştırılmasıdır. Araştırmanın evreni Düzce ili Merkez ilçesinde bulunan Beyköy ASM kayıtlı 01.01.2016 ile 01.01.2018 tarihleri arasında doğum yapan 118 kadındır. Katılımcıların aile planlamasına yönelik tutumlarının ölçülmesi amacıyla hazırlanan 34 maddeden oluşan Aile Planlaması Tutum Ölçeği formu kasım-aralık 2018 tarihleri arasında kadınlara yüz yüze görüşülerek uygulandı. Araştırmaya katılanların aile planlaması bilgi ve seçme durumuna göre, kadınların %71,7'sinin bilgi kaynağı olarak sağlık personeli olduğu, %94,3'ünün aile planlaması hakkında bilgi sahibidir. Kadınların %84'ünün en az bir AP yöntemi kullanmayı düşündüğü, %16'lık hayır diyen grubun sebepleri arasında %5,7'sinin eşinin istemediği,%3,8'inin hazır olmadığı saptandı. Yöntemi seçenlerin arasında %32,1'i kondom, %20,8'i RİA yöntemini seçmek istediğini, yöntemi seçme nedenleri arasında %58,5'inin yan etkisi olmadığı için, %12,3'ünün ise etkili olduğu için tercih ettiği saptandı. Aile Planlaması Tutum Ölçeğine verilen cevaplarda, kadınların sosyo-demografik özellikler ve obstetrik özellikleri ile istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın bulunmadığı, ancak APTÖ puanları göz önüne alındığında sosyo-ekonomik özellikler kapsamında, üniversite mezunlarının, çalışanların, sosyal güvencesi olanların, ekonomik durumu iyi olanların ve obstetrik özellikler kapsamında ise düşük ve kürtaj öyküsü olanlarındaha yüksek ortalamaya sahip olduğu görülmektedir. Sonuç olarak postpartum dönemdeki kadınlarda aile planlaması algısının yüksek olup, bu dönemdeki kadınların, aile planlamasına olumlu destek verdikleri, aile planlaması kapsamında doğum kontrol yöntemlerinden yararlandıkları, postpartum dönemde gebelikten kaçındıkları ve uygulamayı tercih ettikleri yöntemlerin başında modern/etkili doğum kontrol yöntemlerinin geldiği sonucuna ulaşılmaktadır. Tüm bu olumlu sonuçlara rağmen, bu durumun daha da yaygınlaştırılması için çalışmalara devam edilmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this cross-sectional study was to investigate whether the contraceptive status and factors of postpartum women who applied to Beyköy Family Health Center (FHC) in Düzce province were consistent with the applied questionnaire. The population of the study is 118 women who gave birth between 01.01.2016 and 01.01.2018 registered in Beyköy FHC located in the central district of Düzce. The Family Planning Attitude Scale form, which consisted of 34 items, was administered to women between november and december 2019 in order to measure the attitudes of the participants towards family planning. According to the family planning knowledge and selection status of the participants, 71,7% of the women were taken the health personnel as a source of information and 94,3% were had information about family planning. It was found that 84% of women thought to use at least one family planning method, while 16% dont want to apply any family planning methods as 5,7% answered as their husbands did not want to use any family planning methods and 3,8% was not ready to use. Among those who chose a family planning method, 32,1% wanted to use condom and 20,8% preferred to use IUD, on the other hand the reasons why women preffered to use family planning methods, while 58,5% of women preferred family planning as there is no side effects and 12,3% preferred because they were effective. In the answers given to the Family Planning Attitude Scale, there was no statistically significant difference between the socio-demographic characteristics and obstetric characteristics of the women. In terms of socio-economic characteristics, it is seen that those who has graduated from university, who are working and has social security with a good economic status and in terms of obstetric characteristics with low and abortion history, have higher average. As a result, it is concluded that the perception of family planning is high in women in postpartum period, women in this period support family planning positively, they use birth control methods within the scope of family planning, they avoid pregnancy in postpartum period and modern / effective birth control methods are the most preferred methods. Despite all these positive results, efforts should be continued to make this situation more widespread.