Düzce ili aile hekimliği pre-pilot uygulamasının sahada görevli hekimlerce değerlendirilmesi
The field-working physician's evaluation on pre-pilot family medicine implementation in Düzce province
- Tez No: 147337
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERDAL SARGUTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Family Medicine in Turkey, Pre-pilot Family Medicine Implementation in Düzce Province
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
vıı SUMMARY ILGAR Meral, Master's Thesis that named as“The Field-working Physician's Evaluation on Pre-pilot Family Medicine Implementation in Düzce Province”, Ankara, 2006. Today, it is seemed that emerging the new diseases, the improving tecnology and the increasing expectations of health service users cause to increase the health care costs. Restructuring of the health care system in our country is unavoidable and cannot be postponed because of acruing problems in health care sector. The family medicine system has also been discussing in Turkey affected from health reforms realizing all over the world since 1980. There were some initiatives to introduce the family medicine system in Turkey. As a result of these initiatives,“ The Law About The Family Medicine Pilot Implementation”forced into in 09.12.2004. Then the first aplication was started in Düzce province on 15th September 2005 by the Ministry of Health. This implementation is very important because it is a pre- implementation for the future applications. This research is about to get the data for future implementations from the whole study. The aim of the study is to understand (analyze) the evaluations of the family doctors in Düzce and their financial profiles before and after the pre- application and the effects of the implementation on their own working conditions and styles. According to the results of the pre-implementation, it has been seen that the implementation has positive effects on the doctors. However, there was some concerns about family medicine system. 77% of the family doctors think“ the first step accordance programme for family doctoring”is not enough. 91% of them areÖZET ILGAR Meral,“Düzce İli Aile Hekimliği Pre-pilot Uygulamasının Sahada Görevli Hekimlerce Değerlendirilmesi”isimli Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Günümüzde yeni hastalık tiplerinin ortaya çıkması, hızlı teknolojik gelişme ve hizmet alıcıların artan beklentilerinin sağlık maliyetlerini yükselttiği görülmektedir. Türkiye sağlık sektörünün giderek yoğunlaşan sorunları artık sektörün yeniden yapılanmasının kaçınılmazlığı ve yapılanmanın ertelenemezliğini açıkça ortaya koymaktadır. 1980 Ti yıllardan itibaren, Dünyadaki sağlık reformlarına parelel olarak Türkiye'de de aile hekimliği uygulaması gündeme gelmiştir ve bu alanda bazı girişimler yapılmıştır. Bu girişimler neticesinde 09.12.2004 tarihinde“Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun”yürürlüğe girmiştir. Söz konusu kanuna dayanılarak Aile Hekimliği Pilot Uygulaması 15 Eylül 2005 tarihinde Sağlık Bakanlığınca Düzce İlinde başlatılmıştır. Bu uygulama daha sonra uygulanacak asıl pilot uygulama illeri için bir ön uygulama (Pre-pilot) olması halamından özel bir önem taşımaktadır. Bu araştırma pre-pilot uygulama sonuçlarım ortaya çıkararak bundan sonraki çalışmalar için veri elde edilmesine yöneliktir. Araştırmada aile hekimliği pre-pilot uygulamasının Düzce ilinde görev yapmakta olan Aile Hekimleri tarafından çeşitli açılardan değerlendirilmesi, uygun finansman modelleri ve ödeme yöntemi konusunda onların düşüncelerinin alınması, aile hekimlerinin önceki hekimlik uygulamaları ile aile hekimliği uygulamalarının kendileri üzerindeki etkilerinin kendileri tarafından değerlendirmesi sonuçlarım elde etmek amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda hekimlerin önceki hekimlik uygulamaları ile aile hekimliği pre-pilot uygulaması kıyaslandığı zaman hekimler üzerinde olumlu etkisi olduğu
Özet (Çeviri)
ÖZET ILGAR Meral,“Düzce İli Aile Hekimliği Pre-pilot Uygulamasının Sahada Görevli Hekimlerce Değerlendirilmesi”isimli Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Günümüzde yeni hastalık tiplerinin ortaya çıkması, hızlı teknolojik gelişme ve hizmet alıcıların artan beklentilerinin sağlık maliyetlerini yükselttiği görülmektedir. Türkiye sağlık sektörünün giderek yoğunlaşan sorunları artık sektörün yeniden yapılanmasının kaçınılmazlığı ve yapılanmanın ertelenemezliğini açıkça ortaya koymaktadır. 1980 Ti yıllardan itibaren, Dünyadaki sağlık reformlarına parelel olarak Türkiye'de de aile hekimliği uygulaması gündeme gelmiştir ve bu alanda bazı girişimler yapılmıştır. Bu girişimler neticesinde 09.12.2004 tarihinde“Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun”yürürlüğe girmiştir. Söz konusu kanuna dayanılarak Aile Hekimliği Pilot Uygulaması 15 Eylül 2005 tarihinde Sağlık Bakanlığınca Düzce İlinde başlatılmıştır. Bu uygulama daha sonra uygulanacak asıl pilot uygulama illeri için bir ön uygulama (Pre-pilot) olması halamından özel bir önem taşımaktadır. Bu araştırma pre-pilot uygulama sonuçlarım ortaya çıkararak bundan sonraki çalışmalar için veri elde edilmesine yöneliktir. Araştırmada aile hekimliği pre-pilot uygulamasının Düzce ilinde görev yapmakta olan Aile Hekimleri tarafından çeşitli açılardan değerlendirilmesi, uygun finansman modelleri ve ödeme yöntemi konusunda onların düşüncelerinin alınması, aile hekimlerinin önceki hekimlik uygulamaları ile aile hekimliği uygulamalarının kendileri üzerindeki etkilerinin kendileri tarafından değerlendirmesi sonuçlarım elde etmek amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda hekimlerin önceki hekimlik uygulamaları ile aile hekimliği pre-pilot uygulaması kıyaslandığı zaman hekimler üzerinde olumlu etkisi olduğuvııı not satisfied with the family medicine information system. Most of them say that they could not find enough time for mobile health services and home visits. By these results, it was improved new results and suggestions for new applications in this thesis.